Начало / Свят / Започва Лондонският панаир на книгата

Започва Лондонският панаир на книгата

Русия е във фокуса му със своите космонавти, духовници и цензори40-тото издание на Лондонския панаир на книгата се открива днес, 11 април. В следващите три дни там ще се срещнат над 23 000 издатели, книжари, литературни агенти и писатели от 112 държави. Събитието е едно от най-посещаваните с цел купуване на авторски права на книги, филми и дигитални произведения, 42% от посетителите са чужденци. В рамките на панаира ще се проведат над 100 семинара и литературни кафенета, както и срещи в „готварския ъгъл“, където се предлагат кулинарни издания.

Тази година във фокуса на панаира ще е Русия и нейната съвременна литература. Поканени са над 50 руски автори, сред които Андрей Битов, Людмила Улицкая, Борис Акунин. По повод 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин в програмата е включено излъчване на видео „Руските космонавти говорят за литература в Космоса“, вероятно с намек, че има и с други потенциални пазари за книгите, както се шегува сайтът literalab.com. Друга изненада е участието на дякон от Московската духовна академия в дискусията „Хари Потър и… руската ортодоксална църква“. Русия като гост е причината и за дискусията „Носталгия по цензурата“, чиято цел е да припомни миналите десетилетия и да обясни на публиката какво е да пишеш с цензор в ума.

Традиционната награда Lifetime Achievement Award, която се дава за индивидуална кариера и прекрачване на националните граници в литературата, тази година ще бъде връчена на Сони Мета – главен редактор на издателство Alfred A. Knopf, публикувало Томас Ман, Албер Камю, Джон Ъпдайк, Тони Морисън, Бил Клинтън.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …