Начало / Свят / Започва Лондонският панаир на книгата

Започва Лондонският панаир на книгата

Русия е във фокуса му със своите космонавти, духовници и цензори



40-тото издание на Лондонския панаир на книгата се открива днес, 11 април. В следващите три дни там ще се срещнат над 23 000 издатели, книжари, литературни агенти и писатели от 112 държави. Събитието е едно от най-посещаваните с цел купуване на авторски права на книги, филми и дигитални произведения, 42% от посетителите са чужденци. В рамките на панаира ще се проведат над 100 семинара и литературни кафенета, както и срещи в „готварския ъгъл“, където се предлагат кулинарни издания.

Тази година във фокуса на панаира ще е Русия и нейната съвременна литература. Поканени са над 50 руски автори, сред които Андрей Битов, Людмила Улицкая, Борис Акунин. По повод 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин в програмата е включено излъчване на видео „Руските космонавти говорят за литература в Космоса“, вероятно с намек, че има и с други потенциални пазари за книгите, както се шегува сайтът literalab.com. Друга изненада е участието на дякон от Московската духовна академия в дискусията „Хари Потър и… руската ортодоксална църква“. Русия като гост е причината и за дискусията „Носталгия по цензурата“, чиято цел е да припомни миналите десетилетия и да обясни на публиката какво е да пишеш с цензор в ума.

Традиционната награда Lifetime Achievement Award, която се дава за индивидуална кариера и прекрачване на националните граници в литературата, тази година ще бъде връчена на Сони Мета – главен редактор на издателство Alfred A. Knopf, публикувало Томас Ман, Албер Камю, Джон Ъпдайк, Тони Морисън, Бил Клинтън.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …