На фокус
Начало / Свят / Джулия Доналдсън:”Не желая технологиите да ме контролират”

Джулия Доналдсън:”Не желая технологиите да ме контролират”

Най-продаваният детски автор в Обединеното кралство е против дигитализирането на детските книги

Джулия Доналдсън, най-продаваният детски автор във Великобритания, разкри, че е наложила вето върху възможността нейната поредица „Груфало” да излезе във вариант е-книга. Тя е убедена, че интерактивните приложения на детските книги са лоша идея.

„Мисля, че дигиталните книги имат плюсове, но не желая да бъда контролирана от технологиите и не чувствам, че мога да кажа: О, това е начина, по който се развиват нещата, това е бъдещето, нека го направим”, заявява в телефонен разговор за „Гардиън” Доналдсън.

Тя подчертава предимствата на е-книгите като преносимост и съхранение, но пък смята, че времето, прекарано в четене на книги, е ценно и че хората вече прекарват голяма част от времето си, втренчени в някакъв екран и със слушалки в ушите.

На британския пазар за детска литература книги, базирани на дигиталните технологии, е в начален етап. Експертите смятат, че изказването на Доналдсън ще резонира дълбоко в нагласите на издателите и търговците, защото нейният профил като създател на книги е респектиращ – продажбите им надхвърлят 10 млн. паунда.

Изказването на Джулия Доналдсън съвпада с открития днес (28 март) Панаир на детската книга в Болоня.

Фото: childillustration.blogspot.com

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ClassicLitAug3

12 световни автори за препрочитане

Книгите им лъхат на истинска литература Новите заглавия са хубаво нещо, но при тях винаги …