Начало / Свят / Руски автори молят Медведев за помощ срещу пиратството

Руски автори молят Медведев за помощ срещу пиратството

Нелегалната търговия с електронни книги взема застрашителни размери

Сергей Лукяненко – авторът на „Нощен патрул”, известен още в интернет пространството като dr-piliulkin, се е подписал под открито писмо до президента Дмитрий Медведев. Писмото не е писано от писателя фантаст, а от писателката от Владивосток Диана Удовиченко, съобщава „Комсомолская правда”. В него тя иска съдействие от държавата срещу ширещото се в Русия пиратство на книги.

„Уважаеми Дмитрий Анатолевич! Ние се обръщаме към Вас с молба за помощ при решение на проблема с пиратството (нелегалното разпространение в интернет на текстове без съгласието на авторите). Молим да преустановите разпространението на пиратски копия в нелегалните интернет библиотеки. В момента на практика всяка хубава руска книга може да се намери в интернет библиотеките. По правило текстът попада там без съгласието на автора, което е грубо нарушение на законите на страната. Сега все повече читатели от цял свят се обръщат към електронните книги. Това е прогресивно и удобно. Още няколко години и продажбата на електроните текстове ще стане основен начин на търговията с книги. В САЩ и Великобритания вече успешно се справят с новите условия. В Русия обаче статистиката е неутешителна”, се казва в писмото на Удовиченко.

Нивото на легалната търговия с електронни книги в Русия не надхвърля повече от 600-800 хиляди долара, според в. „Комерсант”. Това означава, че 95% е делът на пиратството. Анализаторите в Русия са убедени, че ако липсва и занапред политическа воля и поправки в законодателството, скоро проблемът няма да бъде решен. Притеснително е, че откровеното пиратство се отразява на занижените тиражи на традиционните книги. Прогнозите са в близките 3-4 години тиражите на книжните тела да паднат до 40%.

В Русия е практика книгите на дебютанти и на нехитовите автори да се печат в скромните 5 хиляди копия, като хонорарът е между 12 -15 хиляди рубли.

Сергей Лукяненко
Фото: wikimedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …