Начало / Критика / Книги, които всеки баща трябва да прочете

Книги, които всеки баща трябва да прочете

Тази неделя ще се отбележи Деня на бащата в Обединеното кралство, който се празнува всяка трета неделя на месец юни. По този повод ви предлагаме няколко книги, които са задължителни за всеки баща. Текстът е дело на Крис Мос от „Телеграф“. Според него тези четива обясняват комплексността на бащинството, но не са покровителствани като тези за самопомощ. Ето и книгите:

„The Thing About Life Is That One Day You’ll Be Dead“ от Дейвид Шийлдс. Книгата представлява интересен микс от секс, спорт, еволюция, биология, психология и философия. Това е един увлекателен наръчник за кризите и ползите на средната възраст.

„Final Rounds: A Father, A Son, The Golf Journey Of A Lifetime“ от Джеймс Додсън. Когато Джеймс Додсън разбира, че на баща му остават едва два месеца живот, той решава да го заведе на пътешествие. Двамата разговарят за живота, за смъртта и за нещата, които обичат. Четивото е тъжно, затрогващо и забавно.

„Fishing With Dad: Lessons of Love and Lure from Father to Son“ от Майкъл Дж. Розен. Книга, подходяща за всички възрасти. Разказ за взаимоотношенията на едно момче с милия му и всеотдаен баща. Изданието е обогатено с автобиографични елементи.

„The Boys are Back in Town“ от Саймън Кар. Кар разказва за особеностите на това да си самотен родител. След като съпругата му умира от рак, той трябва да отглежда сам 5-годишния им син Александър. 11-годишният му син от предишен брак Хюго се мести да живее при тях, което допълнително усложнява ситуацията. Книгата е честна и едновременно ще ви трогне, но и разсмее.

„Ловецът на хвърчила“ от Халед Хосейни. Действието се развива в поствоенен Афганистан от 70-те години на миналия век. Изследват се взаимоотношенията между двата главни племенни съюза. Баба, истинска скала, кара сина си Амир да се чувства незначителен. Техните слуги, Али и сина му, Хасан, са членове на друг клан и нещата при тях стоят по друг начин. Разтърсващ роман.

„Синове и любовници“ от Д. Х. Лорънс. „Боже, нека баща ми умре“, се моли главният герой Пол Морел често. „Боже, нека баща ми не е убит и захвърлен в някоя канавка“, се моли той един ден, след като баща му не се връща след работа.

„Gilead“ от Мерилин Робинсън. Преподобният Джон Еймс пише много мъдро и съдържателно писмо на 7-годишния си син, след като разбира, че няма да доживее да го види отново. Нежен, провокативен и изпълнен с надежда, този брилянтен роман на Робинсън е автентичен коментар на времената, в които живеем.

„Кажи ми, Маркъс“ от Ник Хорнби. Бащинството не е нещо, което идва от самосебе си. То е деликатен, изискващ и често обезсърчаващ съюз, който един мъж изгражда с детето си. Бохемът Уил се сближава с 12-годишния особняк, който е син на негов приятел. Връзката му в с момчето го кара най-сетне да приеме отговорностите на съзряването.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …