Начало / Свят / Американски съдия отряза „Гугъл”

Американски съдия отряза „Гугъл”

Проектът на интернет гиганта да създаде огромна дигитална библиотека засега е осуетен

Много писатели, които не одобряват политиката на „Гугъл” да дигитализира милиони книги, могат да си отдъхнат. След 13 месеца обсъждания нюйоркският съдия Дени Чин излезе с решението, че това „не е честно, адекватно и разумно”. Идеята на търсачката да създаде огромна цифрова библиотека срещна решителен отпор миналата година. Тогава интернет гигантът „Гугъл“ подписа споразумение с някои издателски къщи и автори в САЩ, с което получи правото да дигитализира и публикува в интернет милиони заглавия. Става въпрос за книги, написани през ХХ в, чиито автори не са сред живите и чиито издателствата вече не функционират, но които остават обект на авторско право.

Делото беше заведено от Гилдията на авторите и от Асоциацията на американските издатели като мотиви им бяха, че това са „тежки нарушения на авторските права”. Писателката Урсула Ле Гуин дори започна петиция срещу американските автори, които подкрепят схемата на „Гугъл” като я нарече „сделка с дявола”.

Английски коментатор,цитиран от „Гардиън”, но пожелал анонимност е доста язвителен като казва: „Ирония е, че американски съдия е дал твърдо послание за погазването на авторските права. А нашето правителство изглежда решено да го направи твърде лесно”.
Много германски и френски издатели също протестираха миналата година срещу на намерението „Гугъл” да сканира и разпространява книги.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …