Начало / Читатели / „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли (ревю)

„Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли (ревю)

Десислава ВЕЛИНОВА

Случайно или не, два от литературните образи, които са се отпечатали най-ярко в съзнанието ми, са плод на въображението на двама писатели, които са били много близки приятели и страхотна подкрепа един на друг. Става дума за Труман Капоти и Харпър Ли и съответно създадените от тях Холи Голайтли и Атикус Финч.

Романът на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник“ доскоро беше единствената й книга. Когато човек прочете роман, така семпъл и ярък със своите послания, няма как да остане безразличен и е съвсем естествено да му се иска да прочете и още от този автор. До тази година обаче да прочетем друго от Харпър Ли, не бе възможно. Новината, че е открит непубликуван неин роман, носещ заглавието „Go set a watchman“, меко казано развълнува всички в книжните среди. До края на година книгата ще бъде публикувана и на български език.

Често я определят като детска, може би заради това, че повествованието се води от името на едно момиче. Скаут е дъщерята на Атикус Финч, но макар и само на девет, тя е способна да прави разлика между добро и зло, между правилно и нередно. Може би именно заради крехката си възраст Скаут вижда по-ясно от възрастните каква несправедливост се случва пред очите им. Посланията на книгата далеч не се изчерпват само с това, че понякога децата са по-прозорливи. С лекия си стил Харпър Ли успява да хване читателя за гърлото и ми се струва, че няма да остане сухо око на края на романа.

„Да убиеш присмехулник“ разказва за борбата бели срещу черни. За предразсъдъците, дискриминацията, робството и смелостта да се изправиш срещу всички и да защитиш един невинен човек въпреки цвета на кожата му. Атикус Финч в ролята си на адвокат трябва да защити един несправедливо обвинен в изнасилване чернокож мъж – и го прави до последния миг, въпреки че по този начин застрашава кариерата си и бъдещето на децата си. Правдата изисква жертва, но жертвата си струва.

Романът печели награда „Пулицър“ през 1961 г., обявен е за най-добрата книга на всички времена във Великобритания. Дори слуховете, че не Харпър Ли, а Труман Капоти е истинският автор на романа, не могат да помрачат неговото въздействие. Ако не друго, такива книги не могат да пострадат от своя автор. Те живеят отделен, самостоятелен живот, а след дори един прочит имат силата да променят човека завинаги.

„Да убиеш присмехулник“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Бен Ейткен: Пътувам заради различията

Полша като модел за един британец − вижте на какво в хумористичния пътепис на Бен …