Начало / Любопитно / Читателски дневник: Любимите книги на големите писатели (ІІІ част)

Читателски дневник: Любимите книги на големите писатели (ІІІ част)

Р. Л. Стайн

Авторът на поредицата „Goosebumps“ Р. Л. Стайн споделя за „Вашингтон пост“, че любимата му книга е „Вино от глухарчета“ от Рей Бредбъри, за която казва, че „това е една от най-подценяваните книги в историята. Лиричното завръщане на Бредбъри към детските му години в Средния запад, едно време, което никога повече не се върнало, е вид носталгия, която много малко писатели постигат“.

Дж. К. Роулинг

Любимата книга на авторката на серията за Хари Потър е класиката „Ема“ на Джейн Остин. „Вирджиния Улф казва за Остин, че „за велик писател като нея, е било много трудно да изживее величието си“. Историята в „Ема“ те сграбчва и не те пуска от начало до край. Знаеш, че си прочел нещо велико, в което няма нищо излишно, споделя Роулинг. Друга нейна любима книга от детството и е „The Story of the Treasure Seekers“ на Едит Несбит, за която Роулинг казва: „Това е детската писателка, с която се идентифицирам. Книгата й е революция в историите за деца… още повече, че се появява във време, когато за деца се пишели моралистични пиеси“.

Мая Анджелоу

Поетесата имала много любими книги, включително „История за два града“ на Чарлс Дикенс, Библията, пиесата „Look Homeward, Angel“ от Томас Уулф, „Малки жени“ на Луиза Мей Олкът. „Когато чета Олкът, знам, че момичетата, за които говори са бели. Но са добри момичета и ги разбирам. Чувствам се все едно съм там, сред тях, в дневната им, в кухнята им“, казвала Анджелоу.

Хенри Милър

Авторът на „Тропика на рака“ написал цяла книга, която, според предговора си, „разкрива жизнения смисъл на книгите“. В „Книгите на моя живот“ той включва глава „100-те книги, които най-много ми повлияха“ и сред тях са „Брулени хълмове“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Клетниците“ и „Стръкчета трева“.

Джон Стайнбек

„Winesburg, Ohio“ от Шърууд Андерсън е една от любимите книги на автора на „На изток от рая“. Но първата любима книга на Стайнбек е „Смъртта на Артур“ – сборник с приказки за крал Артур от сър Томас Малори, която писателят получил като подарък, когато бил на 9 години. Тя оказва голямо влияние върху творчеството му и е в основата на написването на „Крал Артур и неговите доблестни рицари“. Той бил написал едва седем глави от книгата, когато починал през 1968 г. и тя била издадена посмъртно.

Свързани заглавия

Любимите книги на големите писатели (ІІ част)

Любимите книги на големите писатели (І част)

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …