Начало / Свят / Мемориална плоча на Филип Ларкин ще бъде поставена в „Ъгъла на поетите“

Мемориална плоча на Филип Ларкин ще бъде поставена в „Ъгъла на поетите“

Мемориална плоча на големия английски автор Филип Ларкин ще бъде поставена на „Ъгъла на поетите“ в Уестминстърското абаство, съобщи „Гардиън“. В секцията в катедралата са поставени паметници на много велики поети, писатели и драматурзи. Плочата в памет на Ларкин ще бъде открита на 2 декември 2016 г., когато се навършват 31 години от неговата смърт.

Така Ларкин се присъединява към Джон Кийтс, Джон Милтън, Уилям Блейк, Т. С. Елиът, Алфред Тенисън, Тед Хюз и др. „Ъгъла на поетите” съществува от около 600 години и е важна част от британското културно наследство. Първият, погребан там, е Джефри Чосър през 1556 г.

Филип Ларкин е един от най-важните английски автори през ХХ век. Репутацията му обаче пострада много след като в публичното пространство излезе негова кореспонденция, разкриваща презерение към жени и расизъм. Неведнъж той е определял християнската религия като „умираща“. Скоро пък стана ясно, че Ларкин е отказал да стане професор по поезия в „Оксфорд“, защото не понасял да изнася лекции и да ходи на литературни партита.

Лидерите на църквата обаче са готови да пренебрегнат тези неща. Ларкин почина през 1985 г. на 63 години. За негов паметник в „Ъгъла на поетите“ лобираха драматурга Том Стопард, бившия лауреат на поезията Андрю Моушън и актьора Том Кортни, играл нееднократно пиеси от Ларкин на театралната сцена.

Свързани заглавия
Паметник на К. С. Луис ще бъде издигнат в „Ъгъла на поетите”

Фото: goodreads.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hollystephenkingcouv

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 септември – 24 септември)

Очаквано, новият роман на Стивън Кинг „Холи“ се позиционира на първо място тази седмица, а …