Начало / Свят / Австриец взе литературната награда на Лайпцигския панаир

Австриец взе литературната награда на Лайпцигския панаир

„Шпигел”: „Разказите му са екстремни истории, пълни със секс и насилие”

Изненадващо наградата на Лайпцигския панаир на книгата за белетристика беше присъдена на 28-годишния австрийски писател Клеменс Йохан Зец за сборника му с разкази „Любовта на детето от Малщад”. Младият автор спечели в тежка конкуренция с известните Волфганг Херндорф, Арно Гайгер, Анна Катарина Фрьолих и Петер Щам. Зец представи себе си накратко като остър наблюдател на човешката природа и портретист на нейните особености. „Шпигел” определя разказите му като „екстремни истории, пълни със секс и насилие”.

Зец е роден в Грац през 1982 г. Завършил е математика и немска литература. Литературния си дебют прави с романа „Синове и планети”. След като получи наградата с чек от 15 000 евро, младият автор каза само: „Развълнуван съм. Треперя”.

В категорията „Нехудожествена литература“ журито отличи Хенинг Ритер за тематика „Бележници” – афоризми и философски есета. Конкурираха го Патрик Банер с предизвикалата много емоции книга „Германският страх от исляма“ и Карен Дуве с разказ за това как е станала вегетарианка.

Наградата за превод беше дадена на Барбара Конрад за превода на „Война и мир“ на Лев Толстой.

Наградите на Лайпцигския панаир на книгата са най-популярните в страната наравно с Германската награда за книга, която се дава през есента. Тази година наградените бяха селектирани от 480 заглавия на 131 издателства.

Фото: leipziger-buchmesse.de

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …