Начало / Свят / Роман за земетресение разтърси издателския свят

Роман за земетресение разтърси издателския свят

Simon & Schuster плати 1 млн. долара за „Епохата на чудесата” – дебютната книга на Карън Томпсън Уокър

Когато на 1 март 2011 г. на издателския пазар беше предложена книгата „Епохата на чудесата”, интересът към правата на литературния дебют на американката Карън Томпсън Уокър беше нулев. Седмица след трагедията в Япония на 11 март, при която загинаха над 15 хиляди души, интересът на издателства от цял свят към романа не стихва. Правата за САЩ бяха купени за 1 млн. долара от известното нюйоркско издателство Simon & Schuster в битка с още седем конкуренти. Във Великобритания „Рандъм хаус” плати 500 000 паунда, издателства от Италия, Испания, Германия и други държави също са ентусиазирани да издадат книгата.

Причината е, че в „Епохата на чудесата” никому неизвестната досега Уокър предсказва трагедията и последиците от катастрофалното земетресение с цунами и взривове в атомна централа в Япония. Тийнейджърското фентъзи описва как 11-годишната Джулия се събужда в дома си в Калифорния и открива, заедно с останалата част от света, че въртенето на земята внезапно се е забавило – първо с 6 минути, после с 12, докато стигне до 48 часа. Това се отразява на гравитацията, на способността на птиците да летят, а астронавтите в орбита не могат да се върнат на земята. Пред „Гардиън” един от директорите на Simon & Schuster нарича книгата „роман на големите идеи, абсолютно аргументиран, написан с кристална яснота и красив ритъм. Книгата те кара да си помислиш: това би могло да се случи.”

Карън Томпсън Уокър живее в Бруклин и работи в издателство. През последните три години тя всяка сутрин е работила по романа по 1 час преди работа. „Епохата на чудесата” ще бъде публикувана на 21 юни 2112 г.

Предсказанието, която писателката прави е удивително поради факта, че след труса в Япония американски учени установиха, че земната ос се е изместила със 17 см и това е довело до намаляване на продължителността на денонощието с 1.8 микросекунди. В исторически план земната ос се е премествала и преди това е довело промяна на климата и до изчезване на много растителни и животински видове.

Фото: sirenland.net

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

172165506_1462158197456938_4623569405_n

Обидно малко книги се превеждат на английски

Американците четат рядко преводна литература Англосаксонският книжен пазар е огромен – и това е факт, …