Начало / България / „Нашингтон”, „Конспиратори” и „Дишащия хълм” са зимните номинации за наградата „Хеликон”

„Нашингтон”, „Конспиратори” и „Дишащия хълм” са зимните номинации за наградата „Хеликон”

На 23 април ще се обяви кавалерът на „Цветето на Хеликон”

Вече тече юбилейната десета година от съществуването на наградата „Хеликон”. На фона на закриването на други награди и на нестабилен културен пазар тя си остава един от стабилните ориентири за постиженията на българската проза днес.Тази година при първите си – Зимните – номинации за най-престижната днес награда за нова българска проза петчленното жури избра три романа – „Нашингтон” на Михаил Вешим, „Конспиратори” на Жерминал Чивиков и „Дишащия хълм” на Бети Файон.
По традиция журито на наградата се събира четири пъти годишно, за да обяви сезонни номинации. Това се прави с амбицията новите романи, сборници с разкази и майсторски мемоари и есеистика да бъдат оценени бързо, за да се препоръча на четящата публика най-доброто от актуалния книжен пазар. Все пак наградата принадлежи на най-голямата книжарска верига в страната.
И трите номинирани са романи – но толкова различни.

Номинацията на „Нашингтон” е и не е изненада. Е, доколкото става дума за популярен жанр – „Нашингтон” изобщо не би бил обсъждан от журитата на „Букър” или „Гонкур”, защото си е чист хумор. Не е изненада обаче, доколкото една от амбициите на „Хеликон” е да поощрява говоренето за най-добрите, но обърнати към широкия читател книги. „Нашингтон” е сред бестселърите от края на миналата година.

Михаил Вешим пише 30 години шеги и закачки по страниците на в. „Стършел“, а през това време става и автор на 12 книги. Най-известна от тях е романът „Английският съсед“, по който режисьорът Дочо Боджаков засне телевизионен сериал.
Героите от романа „Нашингтон“ по нещо напомнят на ония симпатяги от „Английският съсед“. Но вече не живеят в свойто родно Плодородно, а в плодородна Калифорния. Там някъде, около Холивуд и Бевърли Хилс, се случват събитията в романа.
„Конспиратори” на известния журналист Жерминал Чивиков е автобиограхфичен роман. „Много интересен пример за хибриден жанр (между документална мемоаристика и художествена проза), който се вписва в някои от най-важните тенденции на съвременната литература, осмисляща социализма”, казва за него Александър Кьосев. „Конспиратори” е портрет на една България от 70-те години, заснет със средствата на документалния реализъм. В основата е истинската история. 1972 година. Група млади хора създават в Русе и Варна нелегална организация за борба срещу режима. В разработка под названието „Конспиратори” бившата Държавна сигурност е съхранила действията на апарата си за разкриване и обезвреждане на опасната организация.

Жерминал Чивиков е роден през 1945 година в Русе. Като студент в София през 1969-а е арестуван и осъден на три години затвор за участие в нелегална група, разпространявала позиви с „клеветнически твърдения срещу народната власт“. След излежаване на присъдата си напуска страната, за да се събере със семейството си в Холандия. Преподава литературознание в университета в Лайден, а през 1988-а постъпва в българската редакция на радио Дойче Веле, където остава до пенсионирането си през 2005 година. В България е познат с книгите си „Делото Милошевич“ (2007) и „Наблюдение и разработка” (2008). Жерминал Чивиков живее и работи в Хага.

„Дишащия хълм” е роман на поетесата експерименталист Мария Каро, която тук е избрала друг псевдоним (Мария Каро естествено също е псевдоним). За него Георги Господинов пише: „Мари наблюдава един мъж, Мари разказва за един мъж, Мари описва в детайли корема, движенията, пръстите на един мъж, хълмистото му тяло. И не мъжът е важен, разбира се, а окото, което го създава. Крехка и остра, плаха и директна, с оня бъбрив и заекващ език на любовта.“ Любовна книга, която веднага предизвика вниманието на изкушените от модернистката проза.

Голяма дискусия се развихри около сборника с разкази на Радослав Парушев „Животът не е за всеки”.
Председател на журито тази година е Георги Лозанов. А членове са Юри Лазаров, Ани Илков, Йордан Попов и Йордан Ефтимов.
От името на книжарници “Хеликон” г-жа Гинка Панайотова обяви, че на 23 април, Световния ден на книгата и авторското право, ще бъде връчено за пети път и „Цветето на Хеликон” за най-продаваната книга от миналогодишните номинации. Дали това ще е романът на победителката Росица Ташева („Колкото до Шотландеца”), или ще бъде някоя от книгите на Калин Терзийски?

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …