Начало / Свят / Суадитка и мароканец печелят арабския Букър

Суадитка и мароканец печелят арабския Букър

За първи път наградата се поделя от двама автори

Международната награда за арабска художествена литература е присъдена за първи път на двама автори. Арабският еквивалент на „Букър“ наградите тази година отива при писателката Раджа Алем от Суадитска Арабия и при мароканеца Мохамед Ахаари. „И двата романа са на актуални и чувствителни теми и се изправят лице в лице с проблемите арабския свят. И двете книги имат големи литературни качества, заявява председателят на журито – иракският поет Ал Азави. Призът бе връчен на 14 март на специална церемония в Абу Даби в навечерието на панаира на книгата

Книгата на Алем „The Doves’ Necklace“ изследва тайния живот в свещения град Мека. Тя представя един свят на корупция, проституция и експлоатация на чуждестранните работници от мафията на строителните предприемачи, които унищожават историческите ценности в града. Алем е първата жена, носител на наградата, която е създадена през 2007 г. за насърчаване и международно признание на най-добрите образци на съвременната арабска литература.

Историята, която се разказва в „The Arch and the Butterfly „- книгата на Ахаари е за последствията от тероризма, но не за западния свят, а за едно обикновено мюсюлманско семейство. Техният син загива като „мъченик на Ал Кайда” в Афганистан, докато те си мислят, че е студент в Париж. Ахаари е поет, журналист и бивш министър на културата на Мароко.

Победителите разделят 50 000 долара, осигурени от фондация „Букър” и филантропичната фондация „Емирейтс”.

Фото:arabicfiction.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …