На фокус
Начало / Свят / Суадитка и мароканец печелят арабския Букър

Суадитка и мароканец печелят арабския Букър

За първи път наградата се поделя от двама автори

Международната награда за арабска художествена литература е присъдена за първи път на двама автори. Арабският еквивалент на „Букър“ наградите тази година отива при писателката Раджа Алем от Суадитска Арабия и при мароканеца Мохамед Ахаари. „И двата романа са на актуални и чувствителни теми и се изправят лице в лице с проблемите арабския свят. И двете книги имат големи литературни качества, заявява председателят на журито – иракският поет Ал Азави. Призът бе връчен на 14 март на специална церемония в Абу Даби в навечерието на панаира на книгата

Книгата на Алем „The Doves’ Necklace“ изследва тайния живот в свещения град Мека. Тя представя един свят на корупция, проституция и експлоатация на чуждестранните работници от мафията на строителните предприемачи, които унищожават историческите ценности в града. Алем е първата жена, носител на наградата, която е създадена през 2007 г. за насърчаване и международно признание на най-добрите образци на съвременната арабска литература.

Историята, която се разказва в „The Arch and the Butterfly „- книгата на Ахаари е за последствията от тероризма, но не за западния свят, а за едно обикновено мюсюлманско семейство. Техният син загива като „мъченик на Ал Кайда” в Афганистан, докато те си мислят, че е студент в Париж. Ахаари е поет, журналист и бивш министър на културата на Мароко.

Победителите разделят 50 000 долара, осигурени от фондация „Букър” и филантропичната фондация „Емирейтс”.

Фото:arabicfiction.org

Прочетете още

436221749_10231759562682970_84585372465230959_n

Библиотека под дърветата посреща с книги и хлад в жегите

Отворена е за нас Старата каравана, която се превърна в сюжет от приказка, стана достатъчно …