Начало / България / „Тайните на Томбул джамия” събра академичния елит в „Яйцето”

„Тайните на Томбул джамия” събра академичния елит в „Яйцето”

Книгата на проф. Добрев е провокирала властите в Шумен да запазят за бъдните поколения уникалната находка

Голяма част от академичният елит на СУ „Св. Климент Охридски” се събра в „Яйцето” на Алма матер на 15 март на представянето на книгата на проф. Добрин Добрев „Тайните на Томбул джамия”. Изданието прави паралел между знаците от каменния триптих в мюсюлманския храм в Шумен и културната традиция на тайните общества.

„Интересно и солидно изследване. Сложен културен текст”, заяви Валери Стефанов – литературовед и професор по история на българската литература при откриване на премиерата.

Редакторът на „Тайните на Томбул джамия” проф. Цветан Теофанов не спести комплиментите към книгата: „Тепърва ще откриваме този текст. Османската епоха е твърде сложна и дълга. Дори смяната на термини като робство и иго с присъствие и владичество не променят широките представи за това време. Добрин Добрев отхвърля подобни представи за чуждост и враждебност. Томбул джамия е уникална и универсална в сравнение с други джамии от този период”, Пожелавам успех на автора и на книгата. За мен беше чест да я прочета”, каза видният арабист и ислямовед. Той подчерта връзката на разчетените от автора знаци и на пропорциите на мюсюлманския храм с тези на посветителските общества от миналото и днес.

Известният етнолог-изкуствовед и специалист по османска архитектура проф. Любомир Миков направи изчерпателен анализ на книгата на Добрев глава по глава. Той изнесе допълнителни факти и уточнения от епохата на Османското владичесто. Подчерта, че Печатът на Соломон, който проф.Добрев разчита в книгата, е разпространен символ и обясни идеологическото припокриване на образа на еврейския цар Соломон с османския Сюлейман.”Едва ли някой ще остане безразличен към тази книга. Тя няма заключение – читателят сам ще си направи изводите, но подбужда интерес към семиотиката като наука. Едно сложно съчинение, трудно за писане, с много информация. Необходими са значителни интелектуални сили за написването му. Това е много специфична материя. Значението на тази книга е, че дава много висока оценка на един рядък паметник с историческо значение. Няма изследвания, предхождащи изследванията на този паметник. Силно съм впечатлен от огромния информационен масив”, категоричен беше Миков. Той отбеляза с видимо съжаление, че много студенти не четат, а тази книга би им била от голяма полза.

Добрин Добрев благодари на всички за присъствието. Той отбеляза, че знаците в мюсюлманския храм дават отговор за степента на посветеност на благодетеля на джамията и нейните строители. „Това са знакови послания, свързани и с идеята за самоусъвършенстване на човека”, завърши професорът.
Откритите знаци върху уникалния каменен триптих в Томбул джамия ще бъдат консервирани със специална стъклена преграда, съобщи БНТ. Книгата на проф. Добрев е провокирала властите в Шумен да запазят за бъдните поколения уникалната находка.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …