Начало / Любопитно / Читателски дневник: Любимите книги на големите писатели (І част)

Читателски дневник: Любимите книги на големите писатели (І част)

Великите писатели са и ревностни читатели. Соня Вайзер, редактор в  mentalfloss.com се разрови в историята, за да открие любимите книги на някои от най-четените и популярни писатели.

Ето ги:

Айн Ранд

„Най-доброто, което съм чела, най-любимото нещо в цялата световна литература (включително тежката класика“ е новелата, наречена „Калуме К“ от Меруин-Уебстър“, пише през 1945 г. Ранд. Книгата се радвала на голяма популярност в онези години, дори да не сте чували днес за нея. Според списание“Чикаго“ тя е „старомодна, но галена новела от средния запад за построяването на поточна линия за зърно и въвеждане на процедура за по-бърза подготовка на селскостопанската продукция“…

Ърнест Хемингуей

Хемингуей веднъж казал, че „няма приятел, така верен като книгата“. През 1935 г. той публикува в сп. „Ескуайър“ списък с няколко „приятели, които предпочитам да можех да прочета отново за първи път… вместо да получа приход от милион долара за годината“. В списъка били „Ана Каренина“, „Буденброкови“, „Брулени хълмове“, „Мадам Бовари“, „Война и мир“, „Братя Карамазови“, „Хъкълбери Фин“, „Червено и черно“, „Дъблинчани“, „Автобиография“ на Йейтс, „Far Away and Long Ago“, „A Sportsman’s Sketches“, „Winesburg, Ohio“, „Кралица Марго“, „La Maison Tellier“, „Пармският манастир“ и др. Това не бил първият читателски списък, който той е публикувал. Година по-рано Хемингуей представя списък с 14 книги, които могат да вдъхновят всеки писател. Списъкът включвал почти същите заглавия плюс късите разкази на Стивън Крейн.

Рей Бредбъри

Когато е на 83-годишна възраст през 2003 г. Бредбъри дава интервю за „Барнс § Ноубъл“. Книгите, които посочва за свои любими тогава са малко изненадващи. Сред тях Бредбъри поставя „Събрани съчинения“ от Джордж Бърнард Шоу, които според него съдържат цялата интелигентност и хуманизъм в последните 100 и повече години. Авторът на „451 по Фаренхайт“ изтъква творчеството на Лорън Айсли, „който е нашият най-велик поет и есеист за последните 40 години“. Посочил е и „Моби Дик“ на Херман Мелвил с думите: „Влиянието на този роман върху живота ми в последните 50 години е повече от очевидно“.

Книгите, които най-много са повлияли на кариерата му пък са от серията „Warlord of Mars“ на Едгар Райс Бъроуз. „Те влязоха в живота ми, когато бях на 10 години и ме караха да се губя из поляните, да скръствам ръце и да моля Марс да ме заведе у дома“, казва Бредбъри и допълва: „Не след дълго започнах да пиша и този процес никога не спря. Всичко това заради господин Бъроуз.“

Джордж Р. Р. Мартин

Никак не е изненада, че авторът на поредицата „Песен за огън и лед“ Джордж Р. Р. Мартин признава, че „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин „все още е книгата, на която най-много се възхищава“. Той я прочел за пръв път когато бил в гимназията. Изненадващ обаче е изборът му за любима книга през 2014 г., когато пред сп. „Лайв“ казва: „Никога няма да забравя „Station Eleven“. Книгата на Емили Сейнт Джон Мандъл е за група актьори в пост апокалиптично общество. Дълбоко меланхоличен роман, но написан много красиво, чудесно елегичен… книга към която винаги ще се връщам и помня“.

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …

Един коментар

  1. Славомира

    За кой път? Всичките са писани и четени от нас.

    Поне сменете писателите, да е по-интересно, толкова млади и хитови писатели има.