Начало / Читатели / „Списъкът с моите желания“ от Грегоар Делакур (ревю)

„Списъкът с моите желания“ от Грегоар Делакур (ревю)

Десислава  ВЕЛИНОВА

Какво ще направите, ако спечелите осемнайсет милиона от лотарията? При това евро? И по-точно осемнайсет  милиона петстотин четирийсет и седем хиляди триста и едно евро и двайсет и осем евроцента? Ще кажете ли на всички от града, в който живеете, че точно вие сте спечелили? Ще осребрите ли чека, или ще скриете истината?

В „Списъкът с моите желания“ Грегоар Делакур разказва историята на една жена, спечелила точно толкова пари от лотарията. Тя избира да премълчи щастливото събитие, докато осмисли какво да прави с парите. Не казва дори на съпруга си. Тайно пише списъци с разни странни желания – те са както материални, като например къща на плажа, порше, часовник сейко, така и от съвсем различно естество. Простички желания като това, да й казват, че е хубава.

Шансът да спечелиш от лотарията на Франция е нищожен. Името на човека, който прави този подвиг, е Жослин. По стечение на обстоятелствата – или по ирония на съдбата, съпругът й се казва Жослен. Всичко в живота на тази жена е сякаш поредица от щастливи случайности, които са едно на милион. И се случват все на нея. Предстои й обаче да разбере дали това са щастливи съвпадения, или не чак толкова.

Романът на Грегоар Делакур „Списъкът с моите желания“ е кратичък, но по френски стилен. Не е нужно много дълго време, за да разбере човек, че всичко онова, което е ценно и важно в живота, не може да се купи с пари. Парите обаче могат да го унищожат така лесно и неусетно – като да щракнеш с пръст.

За „Какво поглеждаш най-напред“, другата книга на Грегоар Делакур, срещу автора е подаден съдебен иск не от кого да е, а от самата Скарлет Йохансон. Какво провокира актрисата, оставяме да прочетете в романа. Засега препоръчвам „Списъкът с моите желания“ и ви желая всичко хубаво.

„Списъкът с моите желания“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …