Начало / Свят / Единственият детски роман на Филип К. Дик ще бъде преиздаден във Великобритания

Единственият детски роман на Филип К. Дик ще бъде преиздаден във Великобритания

Единственият детски роман на Филип К. Дик ще бъде преиздаден във Великобритания тази година, съобщи „Гардиън“. Книгата, със заглавие „Nick and the Glimmung“, ще излезе през септември. Историята проследява момче, на име Ник, което напуска Земята заедно със семейството си в търсене на неговата котка, Хорас.

Историята на заглавието е любопитна. Дик пише романа през 1966 г. и го изпраща на своите издатели от „Doubleday“, заедно с книгата за възрастни „Юбик“. Издателите отказват да публикуват „Nick and the Glimmung“. Изданието излиза чак през 1988 г., 6 години след смъртта на автора, публикувано от „Gollancz“. През 1990 г. книгата е вече с изчерпан тираж. Ограничен тираж беше пуснат в разпространение през 2008 г. от американската издателска къща „Subterranean Press“, но копията бързо свършиха.

Инициативата за преиздаването на „Nick and the Glimmung“ е дело на „Gollancz“. Целта им е да върнат в книготърговската мрежа отново цялото творчество на Дик. Маркъс Гипс, редактор в издателството, коментира:

„Това, което аз знам, е че Дик е бил горд с романа си, но идеята да пише странни детски книжки не е привличала по същия начин тогавашните му издатели. Ръкописът остава в забвение, но е открит от агенцията, която държи авторските му права, след неговата смърт. Книжката е лекичка и забавна. Не е писана в изблик на лудост, не е психоделична, ами е приятна и занимателна история. Ще се хареса както на почитателите на Дик, така и на тази част от новото поколение, която иска нещо различно от еднотипните антиутопии от 500 страници, които за заляли съвременния пазар на детска литература. Филип К. Дик е голям, голям писател и то не само в научната фантастика и важно е да запазим наследството му.“

Филип К. Дик е роден през 1928 г. Неговото творчество е оказало голямо влияние върху жанра научна фантастика. Написал е 44 романа и 121 разказа. Книгите на Дик изследват социални, политически, метафизични и религиозни теми, като в тях често са включени монополистки организации и авторитарни режими. По негови творби са направени много холивудски филми. На български са преведени книгите му „Камера помътняла”, „Трите стигми на Палмър Елдрич”, „Играчите от Титан”, „Човекът във високия замък” и др. Често го наричат „Шекспир на научната фантастика“. Умира през 1982 г. от инсулт.

Свързани заглавия
Филип К. Дик: За всеки човек има изречение, поредица от думи, които могат да го разрушат

Книги от Филип К. Дик тук