Начало / Свят / Американска революция в британските библиотеки

Американска революция в британските библиотеки

Частна фирма иска да реформира основно обществените читални

Обществените библиотеки в Обединеното кралство може да претърпят сериозни структурни промени. Американската компания „Library Systems & Services” има намерение да поеме управлението на 15% от всички обществени читални в следващите 5 години, съобщава в. „Индипендънт”. Компанията води преговори с местните власти да вземе поне 4 обекта да края на годината. Основният коз на „Library Systems & Services” е идеята им да превърнат библиотеките в мултифункционални места – в тях да се предлага кафе, да се провеждат вечеринки, посветени на поезията, срещи с автори и т.н.

„В библиотеките работят некомпетентни хора. Това е грешка. Парите не трябва да се харчат по този начин”, заявяват финансистите Стюърт Фицджералд и Джим Линч, които представляват фирмата в Обединеното кралство. Но влизането на „Library Systems & Services” на Острова може да предизвика една своеобразна презатлантическа война. Главният им конкурент е Джон Лайнг, който държи библиотеките в Хънслоу. Двете компании вече са се състезавали в сделка за 10 милиона паунда за библиотеките в Слъф.

Американците са сигурни, че няма да докарат разходи на местните власти, а напротив – печалба, като отстранят „отпуснатостта и мързела” в манталитета на библиотекарите. По думите на Линч те ще са места, където „ще бушува пламъкът на културата”. „Ще работим с местни партньори – здравноосигурителните компании, полицията, пожарната и различни бизнесмени. Ще подпомагаме и техните интереси, а те – тези на библиотеките. Хора от тези институции ще идват по-често в библиотеките, ще ги спонсорират, ще организираме и различни събития. Не искаме да оберем библиотеките. Просто желаем да ги оставим в ръцете на експерти, които да извлекат максимума от тях””, декларира Стюарт Фицджералд.

Намеренията на американците обаче срещат съпротива. В Калифорния има два съдебни процеса, които пречат на местни власти да работят с фирми като „Library Systems & Services”. Роберта Стивънс, президент на Асоциацията по библиотеките в САЩ, предупреждава: „Големият риск се крие в договорите в дългосрочен план относно тяхната прозрачност, особено за библиотекарите. Местните власти трябва да са абсолютно сигурни по този въпрос”.

Дали британската консервативност ще бъде преодоляна е въпрос на време. Противниците на идеята частна фирма да управлява библиотеките са на мнение, че ще се ограничат услугите за много хора.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …