Начало / Свят / Американска революция в британските библиотеки

Американска революция в британските библиотеки

Частна фирма иска да реформира основно обществените читални

Обществените библиотеки в Обединеното кралство може да претърпят сериозни структурни промени. Американската компания „Library Systems & Services” има намерение да поеме управлението на 15% от всички обществени читални в следващите 5 години, съобщава в. „Индипендънт”. Компанията води преговори с местните власти да вземе поне 4 обекта да края на годината. Основният коз на „Library Systems & Services” е идеята им да превърнат библиотеките в мултифункционални места – в тях да се предлага кафе, да се провеждат вечеринки, посветени на поезията, срещи с автори и т.н.

„В библиотеките работят некомпетентни хора. Това е грешка. Парите не трябва да се харчат по този начин”, заявяват финансистите Стюърт Фицджералд и Джим Линч, които представляват фирмата в Обединеното кралство. Но влизането на „Library Systems & Services” на Острова може да предизвика една своеобразна презатлантическа война. Главният им конкурент е Джон Лайнг, който държи библиотеките в Хънслоу. Двете компании вече са се състезавали в сделка за 10 милиона паунда за библиотеките в Слъф.

Американците са сигурни, че няма да докарат разходи на местните власти, а напротив – печалба, като отстранят „отпуснатостта и мързела” в манталитета на библиотекарите. По думите на Линч те ще са места, където „ще бушува пламъкът на културата”. „Ще работим с местни партньори – здравноосигурителните компании, полицията, пожарната и различни бизнесмени. Ще подпомагаме и техните интереси, а те – тези на библиотеките. Хора от тези институции ще идват по-често в библиотеките, ще ги спонсорират, ще организираме и различни събития. Не искаме да оберем библиотеките. Просто желаем да ги оставим в ръцете на експерти, които да извлекат максимума от тях””, декларира Стюарт Фицджералд.

Намеренията на американците обаче срещат съпротива. В Калифорния има два съдебни процеса, които пречат на местни власти да работят с фирми като „Library Systems & Services”. Роберта Стивънс, президент на Асоциацията по библиотеките в САЩ, предупреждава: „Големият риск се крие в договорите в дългосрочен план относно тяхната прозрачност, особено за библиотекарите. Местните власти трябва да са абсолютно сигурни по този въпрос”.

Дали британската консервативност ще бъде преодоляна е въпрос на време. Противниците на идеята частна фирма да управлява библиотеките са на мнение, че ще се ограничат услугите за много хора.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …