Начало / Свят / Дигиталните технологии засега не могат да изместят печатната книга

Дигиталните технологии засега не могат да изместят печатната книга

Социологическо проучване в Обединеното кралство сочи, че всеки шести от 10 младежи е ползвал електронен четец

40.8% от тийнейджърите са използвали компютри, за да четат книги, а други 17,2% са чели на електронни четци, се казва в проучване на агенция WBD , цитирана от английския в. „Телеграф”. 13,3% от тийнейджърите са ползвали таблета IPAD на Apple, като 9,3% от тях са пробвали и четците на Amazon и Sony Reader. Изследването е направено с цел да се проучат навиците на младите по случай Световния ден на книгата – 23 април. Резултатите са обявени от английския издателски гигант „Блумсбъри”. Според неговия изпълнителен директор Найджъл Нютън 2011 г. ще е годината е-книгата, като се позовава на увеличаването на броя хората, които са си купили електронен четец.

Проучването обаче показва, че е малко вероятно печатните книги да излязат от мода в обозримо бъдеще. Възрастните, а и младите, читатели са по-склонни да приемат новините по електронен път, но албумите, комиксите и много от четивата са предпочитани в традиционния формат.
Резултатите от проучването показват и промяната на литературните вкусове във Великобритания. Ако преди няколко десетилетия „Тайният дневник на Ейдриън Мол” от Сю Таунсенд е била любимата книга на тогавашните тийнейджъри, то сега масовият вкус на младите е насочен към поредица за Хари Потър. Въпреки това „Властелинът на пръстените “ на Толкин, „1984” на Оруел, и „Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс са любими и на децата, и на родителите.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …