Начало / Свят / Непубликувани поеми на Катрин Мансфийлд бяха открити в библиотека в Чикаго

Непубликувани поеми на Катрин Мансфийлд бяха открити в библиотека в Чикаго

Непубликувани досега поеми на Катрин Мансфийлд бяха открити в библиотека в Чикаго, съобщи „Гардиън“. Откритието е дело на Гери Кимбър, преподавателка по английски език в  „University of Northampton“ и председателка на „Обществото на Катрин Мансфийлд“. Колекцията досега е била подценявана, защото заглавието е на известна вече поема на авторката.

Кимбър прави откритието през май тази година в библиотеката „Newberry Library“. Колекцията поеми на Мансфийлд е била озаглавена с вече известната творба „The Earth-Child in the Grass“, затова често е подминавана, включително от Кимбър. Един ден през май тази година обаче преподавателката решава да прегледа всяка от поемите и открива цели 26 неизвестни за литературната общност до този момент поеми на британската писателка, родена в Нова Зеландия.

„Между 1909 и 1911 г. тя унищожава всички свои ръкописи, до които се добира. Чувствала се е засрамена от себе си. По това време е била пристрастена към хашиш, имала е един, вероятно два аборта, както и ражда мъртво дете сама в Бавария. Имала е афера с полския емигрант Флориан Собиениовски, както и с младия учител Уилям Ортън. Експериментирала е с различни наркотични вещества, със сексуалността си и много други неща. Това е труден период за нея, който може да бъде определен и като хедонистичен. Всичко, открито за нея от тогава, е чисто злато за учените, които изследват нейното творчество и живот“, коментира Кимбър.

Колекцията съдържа и две писма, изпратени до издателя Елкин Матюс. Тя се опитва да резбере дали сборника ще бъде публикуван или не. Отговорът на Матюс, какъвто и да е бил той, не оцелява до наши дни. Чикагската библиотека придобива колекцията на търг през 1999 г.

Преподавателката, както и експерти от библиотеката са на мнение, че стихотворенията са автентични. Предстоят обаче още изследвания. Според Гери Кимбър стихотворенията показват, че освен майсторка на краткия разказ, Мансфийлд е била и способна поетеса.

Катрин Мансфийлд е родена през 1888 г. Тя е представителка на модернизма и е една от най-значимите британски писателки в началото на ХХ век. Умира от туберкулоза едва на 34 години през 1923 г.

Свързани заглавия
Катрин Мансфийлд: Първо съм писател, а след това жена

Избрани разкази от Катрин Мансфийлд тук