Начало / Свят / Край на забраната!

Край на забраната!

Продължението на „Спасителят в ръжта“ легално ще се разпространява

„60 години по-късно: Минавайки през ръжта“, продължението на „Спасителят в ръжта“, ще се разпространява в шест държави – Турция е една от тях, съобщават медиите на Острова. Книгата се появи през 2009 г. и предизвика бурни дебати в литературните среди. Адвокатите на Селинджър успяха да спечелят битката в съда и „60 години по-късно“ беше забранена. Сега ембаргото падна като книгата на Джон Дейвид Калифорния може да се издава и разпространява без обаче да се споменава в нея името на Селинджър и да се правят аналогии с оригинала. Забраната обаче
продължава да е валидна за пазара в САЩ и Канада.
Фредерик Колтинг, който стои зад продължението на култовия роман, скандализира литературните среди като заяви, че не го интересуват старите неща, визирайки Селинджър и творбата му. Името на Колтинг нашумя преди две години, когато обяви, че студентът от Гьотеборг Джон Дейвид Калифорния е написал продължение на „Спасителят в ръжта“. Скандалното е, че всъщност Колтинг е автор на романа, но се е крил под псевдонима Джон Дейвид Калифорния. Той работи в малка издателска къща, която се е специализирала в издаването на ниско бюджетни любопитни книги – за астрология, хранене, как да се печели и т.н.
В романа на Колтинг/Калифорния главният герой на Селинджър Холдън
Колфийлд, който в оригинала е тийнейджър, вече е на 76 години. В „Спасителят в ръжта“ героят бяга от дома си, а в продължението – възрастният мъж, наречен „Мистър К.“, напуска приюта за стари хора, където е настанен, за да се разходи из улиците на Ню Йорк.
Селинджър, който почина преди година, отказваше по всякакъв начин книгата му да се филмира и адаптира към каквито и да е сценични варианти. Дори безспорният авторитет Стивън Спилбърг не можа да го убеди да даде разрешение за евентуална лента, въпреки гарантирания успех . Досега са продадени 35 милиона копия от „Спасителят в ръжта“.
Снимка:www.ip-watch.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …