Начало / Свят / Край на забраната!

Край на забраната!

Продължението на „Спасителят в ръжта“ легално ще се разпространява

„60 години по-късно: Минавайки през ръжта“, продължението на „Спасителят в ръжта“, ще се разпространява в шест държави – Турция е една от тях, съобщават медиите на Острова. Книгата се появи през 2009 г. и предизвика бурни дебати в литературните среди. Адвокатите на Селинджър успяха да спечелят битката в съда и „60 години по-късно“ беше забранена. Сега ембаргото падна като книгата на Джон Дейвид Калифорния може да се издава и разпространява без обаче да се споменава в нея името на Селинджър и да се правят аналогии с оригинала. Забраната обаче
продължава да е валидна за пазара в САЩ и Канада.
Фредерик Колтинг, който стои зад продължението на култовия роман, скандализира литературните среди като заяви, че не го интересуват старите неща, визирайки Селинджър и творбата му. Името на Колтинг нашумя преди две години, когато обяви, че студентът от Гьотеборг Джон Дейвид Калифорния е написал продължение на „Спасителят в ръжта“. Скандалното е, че всъщност Колтинг е автор на романа, но се е крил под псевдонима Джон Дейвид Калифорния. Той работи в малка издателска къща, която се е специализирала в издаването на ниско бюджетни любопитни книги – за астрология, хранене, как да се печели и т.н.
В романа на Колтинг/Калифорния главният герой на Селинджър Холдън
Колфийлд, който в оригинала е тийнейджър, вече е на 76 години. В „Спасителят в ръжта“ героят бяга от дома си, а в продължението – възрастният мъж, наречен „Мистър К.“, напуска приюта за стари хора, където е настанен, за да се разходи из улиците на Ню Йорк.
Селинджър, който почина преди година, отказваше по всякакъв начин книгата му да се филмира и адаптира към каквито и да е сценични варианти. Дори безспорният авторитет Стивън Спилбърг не можа да го убеди да даде разрешение за евентуална лента, въпреки гарантирания успех . Досега са продадени 35 милиона копия от „Спасителят в ръжта“.
Снимка:www.ip-watch.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …