Начало / България / Един милионер в „Хеликон“

Един милионер в „Хеликон“

Проф. Минко Балкански представи автобиографичната си книга „Устрем и воля“

„Това е разказ за пътя ми от село Крива круша до Париж”, така започна премиерата на Минко Балкански – 83-годишният професор емигрант, в столичната книжарница „Хеликон-България” във вторник. Той представи книгата си „Устрем и воля”, автобиографичен разказ за изпълнения му с драматични обрати живот, издаден от издателство „Пулсио”.
Проф. Балкански избягва от комунистическия режим след Девети септември и е осъден на смърт задочно за отклоняване от военна служба. Установява се в Бордо, Франция, където работи като градинар, но не знае френски. Научава го и кандидатства в химическо училище в града. След това заминава за Берлин, където ректор на Техническия университет е българинът Иван Странски. „Там се почувствах в рая. Общувах само с хора, отдадени на науката”, разказа проф . Балкански, който на 28 години вече е хабилитиран преподавател по физика. По-късно заминава за САЩ, където го канят 34 университета. Така става член на научното общество, но живее основно в Париж и смята себе си за парижанин.
Професорът има фондация, носеща името му, която си поставя цели в образованието и финансира обучението на българи във Франция. Мечтата му е да повлияе за промяната на българското образование, по-специално като се въведе дисциплината гражданско образование, която да допринесе за морала и културата на младите хора. Дарил е 1 млн. лв. на Американския университет в Благоевград.
…………………………
Снимки: „ЛиРА.БГ”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

misli-kato-monah-obichay-uma-si-v-pokoy-i-tseleustremenost-vseki-den-30

“Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

Скъпи почитатели на книгите за самоусъвършенстване, моля запознайте с чаровния Джей Шети Той е тук, …