Начало / България / Премиера на новия брой на „Гранта България“

Премиера на новия брой на „Гранта България“

Днес, 26 май, в ресторант „Рубайят“ (НДК) от  19 ч ще бъде представен новият брой на сп. „Гранта България“ – „Емигранта“. В него са публикувани текстове на Аамер Хюсеин, Андрей Велков, Андрю Хъси, Велина Минкова, Георги Рупчев, Димитър Ганев, Димо Димов, Иван Тодоров, Иво Иванов, Йордан Д. Радичков, Лъчезар Лозанов, Любослава Трайкова, Мая Хргович, Надифа Мохамед, Надя Захариева, Наталия Каляда , Николай Калезин, Никол Краус, Нуруддин Фарах, Рут Одзеки, Санджийв Сахота, Светлана Дичева, Стойчо Младенов, Том Стопард, Христо Раянов и Чимаманда Нгози Адичи.  Това е и последният брой на досегашния главен редактор на списанието Светозар Желев.

Ето каво казва той в прессъобщение до медиите:

 „Последният ми брой като главен редактор на „Гранта България“. Направихме хубави неща, направих и много грешки. От тук нататък, с новия главен редактор и издател Манол Пейков от “Жанет 45” съм сигурен, че ще достигне още повече литературни висоти и читатели. Благодаря на всички, които ми повярваха. На Джон Фрийман, за възможността, на Валерия Иванова, че заедно направихме тези броеве, на цялата редакционна колегия: Георги Господинов, Алек Попов, Ангел Игов, Дарин Тенев и Ани Илков, с които започнахме всичко и бяха винаги до мен, влагайки усилия, време, инетелект и опит да се случат нещата, и на Йордан Ефтимов, който по-късно се присъедини към тях. На Илия Троянов, който винаги ми е вдъхвал увереност, и прие да бъде почетен редактор. На издателство „Сиела“, които приеха да бъдат първи издател на това донкихотовско начинание. На Нов Български университет, и лично на проф. Богдан Богданов и проф. Антоний Славински, за подкрепата и че приеха „Гранта“ също за кауза. На всички автори, които бяха публикувани на страниците на списанието с прекрасните си текстове. И разбира се, на всички читатели и приятели, които ни дадоха своето доверие. Благодаря на всички от цялото ми сърце“.

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …

Един коментар

  1. Надежда Александрова

    След като Сенкевич е казал, че „каквото е обществото, такава е и литературата“, значи няма място за отчаяние – в литературата ни днес има толкова хубави неща.