Начало / Критика / Преяждане с книги

Преяждане с книги

Възможно ли е да има преяждане с книги? Днес в издателския бизнес се случва точно това, пише за Би Би Си журналистката Дженифър Армстронг. Успешните поредици и трилогии от последните години създадоха условия за възникването на този феномен. Днес издателите публикуват рекорден брой продължения за рекордно кратко време.

В големите издателства не работят случайни хора. Те виждат тенденциите, когато такива се появят. Читателите буквално изгълтаха отделните части на тийнейджърските антиутопии „Игрите на глада“ и „Дивергенти“, макар да имаше година между отделните части. Същото се случи и с „Петдесет нюанса сиво“ и „Кросфайър“. Еротичните романи на Е Л Джеймс излязоха с пауза от едва 6 месеца.

Издателите бързат да извлекат максимума от даден тренд. Изключение прави Джордж Р. Р. Мартин със своята епична фентъзи сага „Песен за огън и лед“, отделните части от която излизат през няколко години. За щастие на феновете там има телевизионен сериал, който ги „захранва“. Дали обаче може да се постигне същия ефект с „Петдесет нюанса сиво“?

Едва ли. Желязото се кове, докато е горещо. По-добре за издателите е да „бълват“ колкото се може книги за еротика и садо мазо, докато темата е актуална. Защото това няма да продължи дълго. Същото важи и за тийн феномените. В един момент публиката ще надживее историите и ще продължи напред с различни четива.

Особеността на подобни трендове е, че любимите герои завладяват читателя и той иска да продължи да чете за техните перипетии. Качеството остава на заден план. Армстронг дава пример със себе си и книгите на Хелън Филдинг за Бриджет Джоунс. След като прочела „Дневникът на Бриджет Джоунс“ през 2000 г., тя веднага искала да прочете и „Бриджет Джоунс на ръба на разума“. Журналистката признава, че не се е интересувала дали втората книга ще е също толкова добра, стига да продължи да й прави компания симпатичната Бриджет.

Прекаляването, както при хранене и пиене, така и при четене, често има негативен ефект. Читателят е преминал толкова бързо през историята, че не помни важни елементи от нея. Но пък се е забавлявал. В случая не става дума за висока художествена литература.

Преяждането с книги е полезно за всички страни – автори, издатели, книготърговци и потребители. Магията при книгите обаче е, че при преяждане с тях изобщо не съществуват здравословните проблеми, както когато става въпрос за храни и напитки.

 

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …