Начало / Свят / Огромна колекция на Дашиъл Хамет беше купена от американски университет

Огромна колекция на Дашиъл Хамет беше купена от американски университет

Огромна колекция на Дашиъл Хамет беше купена от университета на Южна Каролина, съобщи „Гардиън“. Тя ще бъде направена достъпна за студенти и историци от следващата година. Хамет е един от революционерите в детективския жанр, автор на класики като „Малтийският сокол“ и „Алена жътва“.

Колекцията съдържа стотици семейни писма, фотографии, лични вещи и документи от дъщерята на големия автор, Жозефин, която е на 89 години. Също така над 300 книги от личната библиотека на Хамет, сред които редки копия от нулеви серии, сценарии и статии от списания, събирани от Ричард Лейман, биограф на писателя.

Една от най-ярките вещи е реплика на статуетката на малтийския сокол, използвана в едноименния филм от 1941 г., с участието на Хъмфри Богарт. Включени са и 400 писма, писани от Хамет до неговата съпруга, двете им дъщери и Лилиян Хелман, с която има връзка през последните години от живота си.

Том Макнали, директор на университетската библиотека, заяви, че това е най-голямата колекция на Дашиъл Хамет, която може да съществува. Той допълни, че тя е събрана с помощта на наследниците на писателя и Лейман. Хамет почина през 1961 г.

Свързани заглавия
Излезе ново издание на „Малтийският сокол“
Излиза „Проклятието на Дейн“ на Дашиъл Хамет
Дашиъл Хамет: Трябва да гледаш от към положителната страна, дори да няма такава

Книги от Дашиъл Хамет тук