Начало / България / „Между Нирвана и Самсара“ с премиера в „Хеликон-Витоша“

„Между Нирвана и Самсара“ с премиера в „Хеликон-Витоша“

Атанас Куцев и издателство „Вакон“ ще представят книгата „Между Нирвана и Самсара“. Премиерата ще се състои на 21 май, четвъртък, в столичната книжарница „Хеликон Витоша“ от 18:00 ч.

Атанас Куцев е фотограф, видеооператор и визуален журналист на свободна практика. Зад гърба си има няколко документални филма и самостоятелна фотографска изложба със снимки от Непал и Индия – „Между Нирвана и Самсара“. Роден е през 1990 г. в Пловдив. Завършва журналистика в Софийския университет през 2013 г.

С „Между Нирвана и Самсара“ Атанас Куцев показва Непал и Индия в най-откровената неподправеност на тези странни светове. В Непал авторът преподава английски на будистки монаси, които също има на какво да го научат. Там открива света от гърба на слон, посещава родното място на Сидхарта, спуска се с кану в джунглата и прекарва Коледа в Хималаите, получава истински културният шок в Индия. В продължение на един месец младият фотограф се гмурка и в дълбините на непонятната индийска логика. Той представя 8500 км, три месеца, две страни, 19 населени места, манастири, храмове, свещени места, частни домове, пътува със самолет, слон, камила, влак, рикша, автобус, такси, минава през планини, реки, пустиня, джунгла, плажове.

„А ние ще усетим тези страни с небцето и обонянието си, ще се спуснем по малките улички, ще видим забележителностите, но и ще кривнем от туристическото за едно пълно потапяне. Между свещеното и злободневното, между духовното и материалното Атанас Куцев успява да попие онази истинска същина на хората в Азия, която понякога предизвиква объркване и недоумение, друг път – снизходителна усмивка, но най-вече едно безкрайно очарование към тази толкова простодушна различност. Без да търси, ще открие чистосърдечното щастие, каквото рядко съзираме в нашия свят“, се казва още в анотацията на книгата.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Паяка от Ларш Кеплер 3. Времеубежище (трето …