Начало / Критика / Наградата „Коста“, или как бирата и кафето помагат на книгите

Наградата „Коста“, или как бирата и кафето помагат на книгите

Днес ви представяме историята на авторитетната британска литературна награда „Коста“.

Какво свързва бирата и кафето? Любителите на двете напитки сигурно доста биха поспорили, но на Острова знаят отговора. Бирата и кафето са свързани с … книгите.

Симбиозата се получава покрай една от най-престижните литературни награди във Великобритания (заедно с „Букър“), която днес носи името на най-популярната верига кафенета вече не само във Великобритания, но и по цял свят – „Коста“.

Призът е учреден през 1971 г. от пивоварните „Уитбред“. Още тогава те спонсорират идеята на Асоциацията на книготърговците във Великобритания и Ирландия да избират всяка година най-добрите книги. Условието е авторите на произведенията да живеят във Великобритания или да са пребивавали на Острова поне три години. Друго условие е книгите, кандидати за слава, да се подават от издателите си, а не от самите автори.

При дебюта на наградата са връчени три награди – за роман, биография и поезия. Първите лауреати съответно са „The Destiny Waltz“ на Герда Чарлз, „Хенрик Ибсен“ на Майкъл Мейър и „Mercian Hymns“ на Джефри Хил. Наградата за победителите от всяка категория е 5 000 паунда. Обикновено победителите се определят от тричленно жури – един писател, един представител на книгоразпространителите и един журналист.

Година по-късно журито започва да отличава и най-добрата детска книга. През 1974 г. за първи път се дава награда и за най-добър дебют.

През  1985 г. листата се доразвива, след като спонсорите решават да отличат отделно най-добрата книга на годината, която се избира сред отличените в различните категории. Нейният автор получава и солиден допълнителен финансов стимул – 25 000 паунда, като общият му приход нараства до 30 000 лири. Това прави призът един от най-високо платените в света на литературата. Първият носител на това признание е поетът Дъглас Дън за своите „Елегии“. Журито, което избира книгата на годината, е 9-членно, като включва писател от петте категории и публични личности, които обичат четенето. Те се запознават детайлно с победителите в петте категории и след това излъчват носителя на приза „Книга на годината“.

Един единствен път в историята досега обявяването на „Книга на годината“ е свързано със скандал. През 1989 г. избухва жесток спор сред членовете на журито. За победител първо е обявена „The War Zone“ от Александър Стюарт, но непосредствено преди церемонията по връчване на приза, тази книга е оттеглена и премията отива за Линдзи Кларк и нейната „Chymical Wedding“.

През 2006 г. щафетата на наградата се поема от друга компания, която е под шапката на концерна „Уитбред“  –  „Коста“. „Кафето и книгите са неразривно свързани – казват от веригата в подкрепа на решението си да подкрепят приза. – Няма нищо по-естествено от това да се отпуснеш с книга и чаша кафе в ръка. Кафенетата „Коста“ винаги са предлагали всички възможни удобства на читателите да се наслаждават на двете си страсти. Спонсорирайки Литературната награда, ние се стремим да окуражим новите и запалените читате да си починат с кафе и велики книги.“

Днес общият награден фонд на Наградата е 60 000 паунда.  От 2012 г. се дават и 3 500 паунда като паричната награда за автора на най-добрия разказ през годината, като подгласниците му прибират съответно 1500 и 500 паунда.

Наградата „Коста“ е и голям стимул в кариерата на писателите, като статистиката показва, че появата сред финалистите гарантира и успех в книжарниците. „Ефектът за моята книга „Samuel Pepys: The Unequaled Self“ и за тази на съпруга ми – „Шпиони“, беше феноменален. Всички бяха доволни. И ние, и издателите ни, защото книгите ни веднага стигнаха до върховете на класациите“, признава победителката от 2002 г. Клер Томалин. Любопитното при нея е, че тя побеждава съпруга си при избора за книга на годината. Тя е лауреат и в категорията за дебют, която печели с „The Life & Death of Mary Wollstonecraft“  в далечната 1974 г.

Нейното произведение печели приза и в категория биография, а мъжът й Майкъл Фрейн печели при романите. От наградите „Коста“ започва възходът на автори като Зейди Смит („Бели зъби“), ДБС Пиер („Бог Върнън Литъл“), Джанет Уинтерсън  („Oranges Are Not the Only Fruit“), Ханиф Курейши („ The Buddha of Suburbia“), Кейт Аткинсън („Зад кулисите на музея“), Джон Ланчестър („Дългът към удоволствието“),  които през годините са печелили приза за дебют.

Свързани заглавия

Хелън Макдоналд триумфира с награда „Costa“ за книга на годината

Станаха ясни победителите в отделните категории на наградите „Costa“

Нейтън Файлър, носител на наградата „Costa“: Исках просто да напиша интересна история

Водещ британски хирург е сред номинираните за престижната награда „Costa“

Роман за шизофренията получи награда „Costa“ за книга на годината

Шестима финалисти ще се конкурират за награда „Costa“ за разказ

Победителите в отделните категории на наградата „Costa“

Публичен вот решава носителя на наградата за разказ на „Costa“

Бернардин Бишъп е номинирана посмъртно за наградата „Costa”

Топ 25 на наградите с най-висока парична премия във Великобритания и Ирландия

Хилари Мантел спечели „Costa Book of the Year”

Жени доминират наградите „Costa Book awards”

„Costa Book awards” вече и за кратък разказ

Графични творби за първи път сред номинираните за „Costa Book awards”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …