На фокус
Начало / България / Тръгна петиция „За запазване на „Център за култура и дебат „Червената къща“

Тръгна петиция „За запазване на „Център за култура и дебат „Червената къща“

Петиция „За запазване на „Център за култура и дебат „Червената къща“ бе инициирана след съобщението, че емблематичното за София място ще затвори врати заради невъзможност на управителят на  центъра, да плаща годишния наем на сградата от 93 210 лева, съобщи offnews.bg.

Центърът за култура и дебат е открит на 21 октомври 2004 г. след инвестиция на „Гъливер клиринг хауз” от 746 000 лева за реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата. През 2011 г. изтича договорът за ползването на сградата. През 2012 г. Министерство на културата обявява търг за наемане на сградата на пазарни цени, съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди.
Фондацията се явява на търга и го печели. Така от януари 2013 г. плаща 79 663.68 лв. годишно на МК. С наема за частния съсобственик на сградата общо той става 93,210 лева. Две години по-късно от фондацията вече не са в състояние да плащат този наем.
За последните 10 години в културното пространство в сърцето на София са представени 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции.
Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска са сред 2 800-те имена на хора, участвали на живо в събития на Червената къща.

Свързани заглавия
„Червената къща“ затваря врати заради космически наем

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …