Начало / Любопитно / „Героят“ от Ронда Бърн (анотация и откъс)

„Героят“ от Ронда Бърн (анотация и откъс)

Името Ронда Бърн се разчу покрай филма „Тайната“, гледан от милиони зрители по света. Истински известна обаче става тя, след като издава и прочутата книга с едноименно заглавие, която е преведена на 50 езика, издадена е в над 25 милиона копия по света и вече над 200 седмици е в списъка с най-продавани заглавия на Ню Йорк Таймс. Наскоро ежедневникът „USA Today“ я включи в двайсетте най-продавани книги за последните 15 години. Ронда продължава пионерската си работа със следващите книги от проекта: „Силата“ (2010) и „Вълшебството“ (2012), които споделят съдбата на своя предшественик – и те са неразделна част от списъка на най-продавани заглавия на „Ню Йорк Таймс“. На ход сега е „Героят“, който продължава вече установената линия – да изпълва с позитивизъм и да зарежда с положителна енергия всеки, докоснал се до изданията на Ронда Бърн. Лайтмотивът в „Героят“ е, че всеки от нас крие нещо специално в себе си, нещо, което го отличава от останалите и го прави уникален: „За вас има определен живот; вашият път чака да поемете по него. Книгата „Героят“ е посветена на този път“, категорична е Бърн.

В луксозното цветно издание, напомнящо визуално на първите две части – „Тайната“ и „Силата“, – дванадесет от най-успелите личности в наши дни разкриват трудностите, пред които са се изправили по – на пръв поглед – невъзможния път, който са извървели, за да стигнат и да се установят трайно на върха. Всички тези хора – произлезли от бедни, проблемни семейства, но дори и за миг не се отказали да следват и сбъднат мечтите си – се обединяват около твърдението, че човек притежава изначално всичко, което му е нужно за да изживее своята най-съкровена мечта. Чрез постиженията си те са живото доказателство на тезата, която Ронда Бърн защитава в изданието: реализирайки мечтата си, ние едновременно изпълняваме успешно своята мисия, намирайки вечно щастие, и – по този начин – променяме не само себе си, а и целия  свят.

 

ОТКЪС

Визия

МАСТИН КИП

Най-добре е казано в Библията: без видение, хората погиват.

ЛЕЪРД ХАМИЛТЪН

Всяка идея, която някога съм имал и всичко, което съм правил, първо съм го видял в съзнанието си. Хората говорят за визуализации; това е просто дума, която обозначава, че виждаш нещо в ума си. Човек не може да има мечта, без да я вижда. Как ще осъществите нещо, без първо да сте си го представили?

Спортистите знаят каква сила има създаването на представа за тяхната мечта. Всеки от атлетите на олимпийските игри може да ви каже как в продължение на четири години си е представял момента, в който печели златото. Тези хора постоянно използват техниката за визуализация, докато тренират. Целта е да видят в съзнанието си всичко, което искат да постигнат, след което да практикуват и подобряват определени умения.

ЛЕЙН БИЙЧЛИ

Като спортист прекарвах много време във визуализации. Едно от най-важните неща е използването на тази техника, за да се визуализира желания резултат.

ПИЙТ КАРОЛ

Ние непрекъснато работим с визуализирането, това да си представяме какви можем да станем. Цялата сила идва от способността да си представиш това. Как изобщо би могъл да постигнеш нещо, ако не си го представиш? Та нали така дори не би разбрал, че си успял, когато постигнеш нещо.

„Преди да заспя, аз си представям точно какво искам да правя: гмуркам се, плъзгам се по повърхността, греба, ритам, стигам до стената точно на желаната стотна от секундата, след това плувам обратно толкова пъти, колкото трябва, за да финиширам дистанцията.“

Майкъл Фелпс,

Олимпийски шампион по плуване

Светът на спортистите се е закачил за една от най-ефективните практики за създаване на желаното – да си представиш точно какъв резултат искаш. Въпреки всички успехи, постигнати в спорта чрез тази техника, хората обикновено не са запознати с факта, че могат да я използват, за да създадат успех и в своя живот.

ЛЕЙН БИЙЧЛИ

Можех само да си представям резултата, а той беше, че стоя на подиума, издигнала купата над главата си, а шампанското ме пръска. Интересуваше ме само това.

Най-важното при създаването на визията е да си представите крайния резултат, който целите. Изкарайте от съзнанието си всички останали подробности как именно ще го постигнете и вижте само крайния резултат от мечтата си. Лейн Бийчли избрала да си представя как стои на стълбицата за награждаване и я пръска шампанско, тъй като това ясно представяло желания от нея резултат – да стане световен шампион.

МАЙКЪЛ АКТЪН СМИТ

Обичам да рисувам, драскам и скицирам. Часове наред пълня блокове и тетрадки. Драскам си нещата, които искам да постигна и направя.

Когато скицирате елементи от мечтата си, умът ви веднага създава визия въз основа на скицата. Когато пишете бележки за мечтата си, умът ви автоматично създава представа въз основа на бележките ви. И така, и иначе, вие визуализирате.

Лично аз винаги, когато трябва да направя нещо съвсем ново, изобщо не се захващам, преди да съм си представила желания резултат. Проигравам го много пъти в съзнанието си и изживявам вълнението, свързано с осъществяването му. Не мисля как ще го направя, просто си представям желания резултат. Тази техника е една от най-мощните и недостатъчно опознати способности, които притежават човешките същества, за да създават каквото искат в живота си. Тъй като подсъзнателният ви ум обича образите, когато поставите в него образ, той прави всичко, за да го материализира.

Г. М. РАО

Мечтата ми е винаги в съзнанието ми. Още от началото я носех жива в себе си, като действах за осъществяването ѝ дори когато бе едва неуловима нишка на мисълта. Действах воден от мислената представа, че мечтата ми вече се е случила, и виждах как действията ми даваха резултат.

„Успехът се постига два пъти. Веднъж в съзнанието и втори път в реалния свят.“

Азим Премжи

индийски бизнес магнат

ПИТЪР ФОЙО

На практика всичко, което съм направил в живота си, не е следствие на това какво съм учил и колко съм се трудил. То е резултат от визуализиране и убеждение, че вече съм го постигнал.

Когато правех филма „Тайната“, си представях желания резултат по няколко пъти на ден. Виждах го толкова ясно в съзнанието си, че се чувствах така, сякаш вече е осъществен. В мен няма и капка съмнение, че визуализацията бе най-ефективният фактор за големия успех на „Тайната“.

ПИТЪР ФОЙО

Когато визуализирате, хората ви имат едва ли не за лъжец, тъй като си казват: „Това не се случва. Това не е тук.“ О, не, тук е. Абсолютно се случва, тъй като щом си способен да мислиш за него, то може да се осъществи.

Щом станеш добър във визуализациите и резултатът от мечтата ти е в съзнанието ти; щом се чувстваш така, сякаш той вече се е осъществил, можеш да използваш същата техника за всякакви по-малки стъпки или цели по пътя на Героя. Ала дори и да си представяш единствено крайния резултат, наличието на този образ във въображението ти гарантира, че някога, по някакъв начин ще стигнеш до него.

ЛИЗ МЪРИ

Тъй като си бях поставила за цел да съм пълна отличничка, отидох в администрацията и ги помолих да ми дадат разпечатките. Отговориха ми: „Но вие току-що започнахте да учите, още нямате разпечатки.“ „Нищо, искам празни разпечатки“, казах аз. Те ми ги дадоха, като отгоре фигурираше само името ми. Тогава седнах на стълбището и започнах да си пиша оценки. Почувствах се така, сякаш те наистина съществуваха в бъдещето, а от мен се искаше само да наваксам. Когато си пишех домашните, изваждах тези отлични оценки и ги слагах така, че да ги виждам, докато работя. Наистина, още от самото начало полагах усилия с усещането, че тези оценки вече съществуват някъде.

Може да използвате визуализациите за всякакъв вид ситуации, които искате да потръгнат. Може да си представяте резултатите от изпити, прослушвания, интервюта, срещи, предложения, подготовка на изказвания, среща с родителите на партньора ви, пътуване или как шефът ви ви повишава заплатата толкова, колкото никога не се е случвало в тази компания!

Добре е в началото на годината да си представите къде искате да сте в нейния край – всяка година на 1 януари си създавайте годишна визуализация. Освен това си създайте по-голяма визия за това къде искате да бъдете след пет години. Няма да може да се начудите какво ще се случи след това в живота ви!

„Трябва да си представяш накъде си тръгнал и да си много наясно с целта. Направете си снимка на мястото, където искате да бъдете след няколко години.“

Сара Блейкли

Основател на „Спанкс“

ДЖОН ПОЛ ДЕДЖОРИЯ

Сутрин се събуждам и просто съм. С други думи, не пускам веднага телевизора, не сядам да си пия кафето. Не правя нищо. Просто си стоя в леглото и просто съм. Няма решения за взимане, няма обаждания, които трябва да направя. За пет минути просто се опитвам да изчистя съзнанието си и съм тук и сега. По този начин умът ви продължава деня си без да е затормозен от брътвежи. И ако се опитвате да постигнете някоя мечта, последните няколко минути си помислете малко за нея и за това колко я искате, защо я искате и какво бихте могли да направите, за да се приближите до нея.

Когато сложите кръст на припряността на ежедневието още преди то да е започнало и въведете съзнанието си в състояние на пълно спокойствие, визията за мечтата ви ще се плъзне директно в подсъзнателния ви ум. Това е може да се уподоби на изключването на компютъра, за да инсталираме нова актуализация или програма. Актуализациите не могат да бъдат инсталирани, докато на компютъра ви работят много други програми – и по същия начин подсъзнанието ви не може да приеме визията, ако умът ви е ангажиран с други неща. Ала когато изключите ума си, като се отпуснете, визията ви ще бъде успешно инсталирана.

Когато си служите успешно с визуализации, хората около вас ще се чудят как изведнъж всичко се нарежда така, както искате, сякаш притежавате някакви свръх сили. А вие ще знаете, че използвате една от най-простите, но изключително мощни способности, с които разполагате по рождение и която притежава всяко човешко същество на планетата.

„Героят“ от Ронда Бърн тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

407353049_746903160791827_1833475990585050969_n

Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Новата му книга излиза днес „Стрелецът“ предлага сюжет от онези, с които бразилският писател натрупа …