Начало / Свят / Номинираните за „Guardian First Book Award“ бяха обявени

Номинираните за „Guardian First Book Award“ бяха обявени

Номинираните за наградата на британския вестник „Гардиън“, „Guardian First Book Award“, бяха обявени, съобщи сайта на изданието. За престижното отличие ще се конкурират Фиона МакФарлейн с „The Night Guest“, Хенри Марш с „Do No Harm“, Евън Оснос с „Age of Ambition“, Колин Барет с „Young Skins“ и Мей-Лан Тан с „Things to Make and Break“.

Отличието се дава всяка година за най-добра дебютна книга, публикувана на английски език, включително преводни произведения. Тази година е 16-ото издание на приза. Победителят ще бъде обявен на церемония в Лондон на 26 ноември и ще прибави към сметката си 10 000 паунда. Книгата му ще бъде промотирана в „Гардиън“ и „The Observer“. Наградата е уникална с факта, че се номинират както художествени, така и нехудожествени произведения.

„За мен това е най-силният списък с номинирани, който сме имали през последните години. Сред авторите са 64-годишен неврохирург и млад ирландски автор, наричан гений. Имаме роман за остаряването и намирането на идентичност и подробен репортаж за ситуацията в съвременен Китай. Много трудно ще определим победител“, коментира Лиса Алардайс, председателка на журито.

Фото: theguardian.com

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …