Начало / Критика / Нийл Геймън за гнева на Тери Пратчет

Нийл Геймън за гнева на Тери Пратчет

Нийл Геймън и Тери Пратчет за две от най-знаковите имена във фентъзи жанра. Двамата се познават отдавна – сътрудничат си за написването на култовия роман „Добри поличби“, публикуван през 1990 г. и са добри приятели. Геймън написа предговора за новото произведение на Пратчет „A Slip of the Keyboard: Collected Non-fiction“. Представяме ви откъс от него, публикуван в io9.com.

„Има ярост в писането на Тери Пратчет. Тази ярост е горивото, което захранва двигателя, който движи „Светът на диска“. Това е и гневът към учителя, който смята, че 6-годишният Пратчет не е по-умен от 11-годишните. Гневът към критиците, за които сериозно е противоположното на смешно, гневът към американските издатели, които не публикуват книгите му както трябва.

Гневът е винаги тук. Когато Тери научи, че има рядък вид на Алцхаймер, целта, към която неговата ярост е насочена, се промени. Ядоса се на мозъка си и на страната, която не му позволява (както и на други в подобно положение) да изберат кога да си отидат.

Този гняв, ми се струва, се корени в чувството на Тери за това кое е честно и кое не е. Това чувство е стълбът в неговото творчество и това, което го кара да извърви пътя от училището през журналистиката и до позицията на един от най-обичаните и продавани писатели в света. Въпросното чувство му позволява винаги точно да отбележи кои са го повлияли най-силно, като например Алан Корен, който е пионер в хумористичните техники, които ние с Тери използваме толкова години.

Писателският глас на Тери е характерен: сърдечен, информиран, разумен и иронично заядлив. Ако не внимавате, може да ви се стори дори весел. Но в основата на всичко весело се крие гневът. Той е гневен за толкова много неща: глупостта, несправедливостта, наивността, тесногръдството. И ръка за ръка с гнева, като ангел и демон, вървящи към залеза, е любовта. Любовта към човешките същества, към техните несъвършенства, към добрите истории, към достойнството, към всичко.

С други думи, гневът е двигателят, който го движи, но и величието на духа, което привлича гнева на страната на доброто, или за наше щастие, на страната на орангутаните.“

Свързани заглавия
Би Би Си прави радиопиеса по „Добри поличби“ от Тери Пратчет и Нийл Геймън
Нийл Геймън: Късите разкази са миниатюрни прозорци към други светове и умове
Обявяват 8-ми април за международен ден на Тери Пратчет
Тери Пратчет – живот в писане

„Добри поличби“ тук

Книги от Тери Пратчет тук

Книги от Нийл Геймън тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …