Начало / Свят / Зейди Смит и Лайънъл Шрайвър са сред номинираните за наградата на Би Би Си за разказ

Зейди Смит и Лайънъл Шрайвър са сред номинираните за наградата на Би Би Си за разказ

Зейди Смит и Лайнъл Шрайвър са сред номинираните за тазгодишното издание на наградата „BBC National Short Story Award“, съобщи thebookseller.com. Те са номинирани за своите разкази съответно „Miss Adele Amidst the Corsets“ и „Kilifi Creek“. Останалите претендентки са Роуз Тремейн с „The American Lover“, Теса Хадли с „Bad Dreams“ и Франческа Райдърк с „The Taxidermist’s Daughter“. Победителката ще бъде обявена на 30 септември, като тя ще получи 15 000 паунда.

За втора поредна година само жени са номинирани за отличието. То се провежда в партньорство с организацията „Booktrust“. Освен победителя, парична премия получават и останалите претенденти. За втора позиция се дават 3 000 паунда, а останалите взимат по 500. И петте разказа ще бъдат публикувани в общ сборник, издаден от „Comma Press“.

Алан Йентоб, творчески директор в Би Би Си и председател на журито, заяви:

„Ентусиазмът на писателите, както на доказаните, така и на тези, които тепърва набират популярност, си личи много ясно в тазгодишното, девето издание на наградата. С качеството и разнородността на номинираните произведения, за мен е удоволствие и предизвикателство да бъда жури“.

Книги от Зейди Смит тук

Фото: bbc.co.uk

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …