Начало / Свят / Статуетка с лика на Х. Ф. Лъвкрафт може да спре да се връчва заради расистки скандал

Статуетка с лика на Х. Ф. Лъвкрафт може да спре да се връчва заради расистки скандал

Статуетка с лика на Х. Ф. Лъвкрафт може да спре да се връчва заради расистки скандал, съобщи „Гардиън“. Отличието, моделирано като бюст-паметник на известния писател, се дава на носителя на престижната награда „World Fantasy Award“ в категорията за роман. На предстоящата световна конвенция, посветена на жанра фентъзи, която ще се проведе от 6 до 9 ноември, ще се обсъжда бъдещето на въпросната статуетка от борда на директорите на наградата.

Дискусиите по въпроса започнаха още през 2011 г., когато наградата получи афроамериканската авторка Неди Окорафор. Впоследствие тя разбрала, че писателят, който е патрон на наградата, е наричал чернокожите „зверове“ и „полухора“. Тя изпитала смесени чувства заради факта, че най-голямата награда, която е получавала, е вдъхновена от човек, отричащ расата, към която тя принадлежи. Сега нейния колега Даниъл Хосе Олдър стартира петиция за замяна на статуетката с подобна с лика на Октавия Е. Бътлър.  Петицията вече има над 2 500 подписа. Олдър пише:

„Макар Лъвкрафт да е оставил значима следа в литературата, той е бил отявлен расист и е казвал ужасни неща. Аз чета неговите книги и оценявам някои аспекти от неговото творчество, но няма причина да оставяме човек, който е пропагандирал геноцид, да бъде лице на най-престижната фентъзи награда. Крайно време е лицемерието да спре и фентъзито и научната фантастика да продължат напред. Хората спорят дали факта, че Лъвкрафт е бил расист, има значение. Разбира се, че има. Време е да се направи нещо срещу расизма, който е толериран в този жанр дълги години.“

Не всички обаче защитават тази позиция. Критикът и експерт по творчеството на Лъвкрафт, С. Т. Джоши, казва, че расизмът, като мнение, макар и грешно, не може да заличи огромния принос и таланта на американския писател. Лора Милър, почитателка на Лъвкрафт и писателка, публикува материал в сайта salon.com, в който защитава тезата, че трябва да се приеме, че всички велики личности имат своя тъмна страна. Милър пише, че не трябва да се приема расизмът на автора на „Некрономикон“, но по никакъв начин не бива да се отрича неговото творчество.

Хауърд Филипс Лъвкрафт е американски писател, роден през 1890 г. Той е признат майстор на ужасите и научната фантастика. Смятан е за най-добрия американски автор на мистерии след Едгар Алън По. На българския книжен пазар е книгата му „Некрономикон“, преведена е и „Шепнещият в тъмнината”. Умира през 1937 г.

Свързани заглавия
Х. Ф. Лъвкрафт: Един Господ знае къде ще свърша – но е сигурно, че няма да съм на върха на нищо

Съвети на Хауърд Лъвкрафт към желаещите да станат писатели
Уникалният Х. Ф. Лъвкрафт

Книги от Хауърд Лъвкрафт тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …