Начало / Критика / Владимир Зарев: Нашият народ, ако иска да оцелее, е длъжен да излъчи нов елит от хора, които са склонни да мислят освен за себе си и за ближния си

Владимир Зарев: Нашият народ, ако иска да оцелее, е длъжен да излъчи нов елит от хора, които са склонни да мислят освен за себе си и за ближния си

Владимир Зарев е автор на 16 книги, между които романите „Разруха”, „Светове”, „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Лето 1850”. Главен редактор е на списание „Съвременник”.  Син е на акад. Пантелей Зарев. В рубриката „Без филтър“ на БГНЕС той споделя болката си от безпътието, в което се намират нормалните хора в България.

Чувствам се най-обидно и безпомощно, когато видя, че младите си стягат куфарите и напускат страната. Вглеждам се в лицата на хората по улиците и откривам, че те са все по-намръщени и унили. Неусетно се изменя и генофондът ни. Дано се върнат можещите и знаещите българи от чужбина, защото те са реалният потенциал на нацията, който може да изведе страната от това дълбоко блато, в което се намираме.

Бях голям привърженик на протестите, които близо половин година сигнализираха за националното бедствие, но те се поляризираха и компрометираха. Според мен армията на несъгласните с пороците на прехода не успяха по три причини: те не излъчиха елит от честни и почтени хора с идеи, не можаха да се обединят около общонационална кауза и част от тях бяха платени, а протестното движение – разбито. Тръгна противопоставяне на протестиращи и контрапротестиращи, беше върната омразата, а в такава атмосфера най-лесно оцеляват точно политическите тумори като партийната класа и олигархията, които задушават обществения живот.

Нашият народ, ако иска да оцелее, е длъжен да излъчи нов елит от хора, които са склонни да мислят освен за себе си и за ближния си, за българския народ. Ето, поради тази причина се събрахме група интелектуалци наскоро с призив към всички българи за възраждане на страната, посочихме и пътя, по който това да стане. Надяваме се да ни чуят повече хора. Очакваме новият елит да формулира или да се присъедини към общонационалните цели, зададени от нас и да обедини около себе си и интелектуалци, и бизнес, и студенти, и пенсионери, и тези българи, които не са вече в България, и работещи, и безработни. Възможно е, постижимо е. Иска се просто честност и компетентност.

Най-трудно е да постигнем това единение помежду си. Над сградата на Народното събрание правилно и справедливо е написано: Съединението прави силата! Така общата социална енергия би могла да изземе властта от олигархията. Единственият ни път е съпротивата, без нея българският народ е обречен.

Абсолютно съм убеден, че национално-отговорния бизнес у нас трябва да бъде привлечен към нашите идеи. Особено застрашените от фалит предприемачи от дребния и среден бизнес, които са най-силно ударени от олигархията и мегакорпорациите. Сигурен съм, че те биха тръгнали след нашето възвание и биха помогнали с опита и работохолизма си, ако, разбира се, то стигне до тях.

(Със съкращения)

Свързани заглавия

Владимир Зарев: Да си Балзак в България е нищо, тишина в тишината

Отзиви за романи на Владимир Зарев

Проф. Михаил Неделчев: Зарев пише с толстоевска мощ

Книги от Владимир Зарев тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

Един коментар

  1. НЯМА ДА СТАНЕ – ПОСЯКОХТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО КОРЕНИ – ПОСТАВИХТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ДУХОВНИ ПРЕГРАДИ – ВЪВЕДОХТЕ ИКОНОМИЧЕСКА ЦЕНЗУРА – УНИЩОЖИХТЕ ПРОМИШЛЕНОСТТА – ДЕГРАДИРАХТЕ МЛАДЕЖТА – ЗАКРИХТЕ УЧИЛИЩАТА – ПРОГОНИХТЕ МЛАДЕЖТА – РАЗПРОДАДОХТЕ МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ – НЕ ПРЕСТАВАТЕ ДА СЕ НАДСМИВАТЕ НАД НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО – НЕ ПРЕСТАНАХТЕ ДА КРОИТЕ НОМЕРА НА ВСЕКИ ИСКРЕН НАЦИОНАЛИСТ – УНИЩОЖИХТЕ СЕЛАТА – КОНЦЕНТРИРАХТЕ БИЗНЕСА В РЪЦЕТЕ НАМАЛЦИНА – ПОТОПИХТЕ В ОТПАДНИ ВОДИ СТРАНАТА – ИМА И ОЩЕ – !?! – КАТО КАК ЩЕ ДА ИМА „НОВ ЕЛИТ“!?! ОСВЕН АКО САМ НЕ СЕ ИМАТЕ ЗА ТАКЪВ – БА ЧУВЕК!?!