Начало / Свят / Литературна морга в Шотландия

Литературна морга в Шотландия

Морга в Шотландия ще бъде кръстена на криминалната писателка Вал Макдърмид, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за новата морга на университета в Дънди. „Val McDermid Mortuary“ ще има и зала за дисекции, носеща името на Стюарт Макбрайд, както и апаратура, кръстена на Джефри Дивър, Кати Райкс и Харлан Коубън. По този начин този специфичен учебен център се превръща в единствената морга, свързана с литература.

Решението на ръководството на университета е продиктувано от факта, че британските криминални писатели подкрепиха кампанията на учебното заведение за събиране на 1 милион паунда за построяването на новата морга. Макдърмид била първата, която откликнала, поради което моргата носи и нейното име. Освен това, писателката е приятелка от години с професор Сю Блек, която ръководи центъра по анатомия на университета. Блек е тази, която помага на Макдърмид за детайли при описанията на убийства в нейните книги.

Авторката коментира:

„Всички добри криминални писатели разчитат на професионалисти като Сю, за да бъдат книгите им автентични. Работата, която ще се върши в тази морга и знанието, което ще бъде придобито, ще бъде от полза на цялото човечество… Това, че моргата носи моето име е голяма гордост. Странно е, защото никой не започва кариерата си с мечтата, че някой ден морга ще носи името му. Щастлива съм от този факт – все есно съм получила литературна награда“.

Лий Чайлд също бил един от хората, помогнали за събиране на средствата. Той обаче поставил условие моргата да не бъде кръстена на него, заради спецификата на името му (от англ. език – чайлд (child) , в превод – дете – бел. ред).

Свързани заглавия
Вал Макдърмид: Ако започвах днес, нямаше да направя кариера като писателка

Излезе версията на Вал Макдърмид на „Абатството Нортангър“ от Джейн Остин

Вал Макдърмид с пореден съспенс трилър

13 велики писателки на мистерии

Фото: valmcdermid.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …