Начало / Свят / Романът „Гордост и предразсъдъци“ беше разигран на бал в Англия

Романът „Гордост и предразсъдъци“ беше разигран на бал в Англия

В Англия бе организиран бал по мотиви от романа на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“, съобщи БНР, цитирайки БГНЕС. Той се състоял в имението Чатсуорт, където Остин пише известния си роман.

Всички дами са спазили модната линия от ХІХ в. – дълги рокли с класически квадратни деколтета и къси бухнали ръкави. Имали са и дълги ръкавици, които са били задължителни, ако са извън дома си. Мъжете са били също в тон с епохата на романа – с ботуши „Уелингтън“, перфектно вързани копринени шалчета, жилетки и сака.

Балът „Гордост и предразсъдъци“ е организиран по случай 201 години от публикуването на романа. Билетите за събитието стрували по 85 паунда на човек.

Джейн Остин посещава имението Чатсуорт през 1811 г., когато пише романа си „Гордост и предразсъдъци“. Смята се, че този дом е вдъхновението за Пембърли, резиденцията на романтика г-н Дарси. Главната героиня Елизабет Бенет се среща с г-н Дарси за първи път на подобно събитие, но в началото тя не го харесва.

Имението Чатсуорт е дом на херцога на Девъншир от 1549 г. и е споменато в романа като един от имотите, които Елизабет Бенет посещава, преди да стигне до Пембърли.

Книги от Остин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 май – 29 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Бай Тошо от Иво Сиромахов …