Начало / Критика / Ричард Докинс отново атакува детските приказки

Ричард Докинс отново атакува детските приказки

Ричард Докинс, учен, писател и атеист, отправи остри критики към детските приказки, съобщи thebookseller.com. Авторът на бестселъра „Делюзията Бог“, който говори на фестивала на науката в Челтнъм, сподели, че е „гибелно“ да се учат децата на неща, които са „статистически неправдоподобни“.

„Дали е добре да продължаваме да живеем във фантазиите от детството, като се има предвид колко магически са те? Или да приемем духа на скептицизма? Смятам, че е гибелно за децата да ги учим на гледната точка на свръхестественото. Има достатъчно подобна пропаганда“, сподели Докинс. Той допълни, че в нито един момент като дете не е вярвал в дядо Коледа.

Ученият все пак призна, че не всички приказки създават единствено илюзии, а някои от тях са „очарователни“ и дори учат децата на аналитично мислене. Много детски писатели не се съгласиха с позицията на Докинс и протестираха в социалните мрежи. Сред тях беше и известния Майкъл Розен.

Това не е първият случай, в който Ричард Докинс напада този тип литературни произведения. През 2008 г. той заяви, че ще напише книга за малките читатели, която ще ги убеди да не вярват на „ненаучни приказки“. „The Magic of Reality“ излезе през 2011 г.

Ричард Докинс е роден  през 1941 г. Той е представител на нео дарвинизма. Автор е научно популярни книги като „Най-великото шоу на Земята”, „Делюзията Бог” и „Себичният ген”, които са преведени на български.

Свързани заглавия
Бивш папа критикува „Себичният ген” на Ричард Докинс
Ричард Докинс с дискусионни коментари по повод Нобеловите награди

Книги от Ричард Докинс тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …