Начало / Автори / Бракът на Едгар Алан По белязал цялото му творчество

Бракът на Едгар Алан По белязал цялото му творчество

Пред 178 години на днешния ден пионерът в мистерията и хоръра – Едгар Алан По, се жени за своята първа братовчедка Вирджиния Елиза Клем По. По това време тя е на 13 години, а той на 27 г. Според много биографии отношенията между тях са като между брат и сестра и те не консумират брака си. По се грижи за нея и няколко години преди да сключат брак.

На скромната церемония на тяхната сватба Вирджиния е вписана като 21-годишна, за да може се заобиколи законът. Въпреки това информацията изтича и писателят често е критикуван за това. Изследователи смятат, че проблем не е толкова кръвната връзка, колкото възрастта на малолетната Вирджиния.

В биографичните данни, свързани с По, се твърди, че двамата са били щастливи и са се разбирали добре. Счита се, че Вирджиния е виждала у него покровителствена фигура, която да се грижи за нея. Факт е, че По постоянно си търси работа на различни места, често сменят местожителството си.

През 1842 г. Вирджиния се разболява от туберкулоза. Голямо влияние върху нея оказват постоянните слухове, че Едгар Алан По й изневерява. В крайна сметка Вирджиния умира през 1847 г. едва на 24 години. Смъртта й се отразява изключително негативно на По. Той се депресира и търси утеха в алкохола.

Смъртта на красива, млада жена е доста често срещан образ в творчеството на американския писател. Пример затова са произведенията „Анабел Ли“, „Лигея“, „Овалният портрет“ и „Гарванът“.
Днес останките на Вирджиния По лежат до тези на писателя в гробището на Уестминстърската църква в Балтимор, Мериленд.

Свързани заглавия
Статуя на Едгар Алан По ще бъде издигната в Бостън

Книги от По тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …