Начало / България / БАН представя сборника „Българският папа“

БАН представя сборника „Българският папа“

Българска академия на науките ще представи сборника „Българският папа“, посветен на папа Йоан ХХIII, на тържествена научна конференция на 28 април под надслов „България и Ватикана. Срещи на кръстопътя на народите и времето ХIХ – XXI век“, съобщиха от академията за БГНЕС.

Научната конференция ще се състои в Големия салон на БАН от 11 ч., само ден след канонизирането на двамата папи Йоан ХХIII и Йоан Павел II за светци от Римокатолическата църква. Първият е известен у нас като „Българският папа“, а вторият е познат в света като „Папата славянин“.

В сборника „Българският папа“ са събрани приветствените слова и докладите от миналогодишната конференция в чест на Архиепископ Анджело Джузепе Ронкали – папа Йоан. В продължение на десет години – от 1925 до 1934 г., Ронкали е представител на Светия Престол в нашата страна, като свързва името си с редица религиозни, хуманитарни и политически инициативи. Сред тях изпъкват подкрепата му за прокудените след войните българи от Македония и Одринска Тракия, помощта за пострадалите от голямото земетресение през 1928 г. в Южна България, „царската сватба“ на Борис ІІІ с Йоана Савойска през 1930 г., защитата на българската национална кауза в чужбина. За спомен от пребиваването си в нашата страна Ронкали приема титулатурата архиепископ Месемврийски. Той не забравя българите и след като през 1958 г. е избран за папа под името Йоан ХХІІІ. Всички тези връзки са подробно документирани в сборника, който съдържа и уникални фотографии от „Българското десетилетие“ на Ронкали.

В рамките на научната конференция ще бъдат припомнени и връзките на папа Йоан Павел ІІ с България. „Папата славянин“ има твърдо разбиране за историческата роля на българския народ. Още през 1980 г., когато провъзгласява Солунските братя Кирил и Методий за небесни покровители на Европа, а след това и с енцикликата „Славянските апостоли“ от 1985 г., с която изтъква значението на средновековната българска държава за спасяването, обогатяването и разпространяването на кирило-методиевото дело, той показва мястото на България в културната карта на света.

Научната конференция ще бъде открита с встъпителни слова от вицепрезидента Маргарита Попова и академик Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките. Конференцията ще бъде съпътствана от изложба на постери, книги и други публикации за папа Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ, която ще бъде открита в БАН в 13:00 часа

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …