Начало / Свят / Джими Картър протестира срещу насилието над жените в нова книга

Джими Картър протестира срещу насилието над жените в нова книга

Джими Картър, 39-ият президент на САЩ, протестира срещу дискриминацията и насилието над жените в нова книга, съобщи „Гардиън“. Творбата му „A Call to Action: Women, Religion, Violence, and Power“ е на англоезичния книжен пазар от днес. Тя е публикувана от „Simon & Schuster“ и е 224 страници. Картър определя дискриминацията над жените като най-честото и пренебрегвано нарушаване на човешките права.

Жените все още нямат равни права с мъжете – докато в по-напредналите страни те са лишени от някои възможности, то в тези от Третия свят те са обекти на притежание, в някои случаи принудени да преживяват особена жестокост. До такъв извод в книгата си стига Картър. Той и съпругата му Розалин е посетил 145 държави, в много от тях неговата благотворителна организация „The Carter Center“ има активни проекти. Той обвинява затова грешната интерпретация на религиозни текстове, части от които са извадени от контекст, от мъже религиозни лидери.

Авторът отбелязва, че неравенството продължава да е сериозен проблем дори през ХХI век. А неравенството е основа за упражняване на експлоатация и насилие. Картър призовава към обръщане на повече внимание на този проблем. Той набляга на факта, че жените, които представляват повече от половината от населението на Земята, продължават да нямат равни възможности с мъжете, дори в най-богатите страни по света.

Картър пише книгата, окуражаван от световни лидери с най-различни религиозни убеждения. Тя е базирана на изводите от проектите на организацията „The Carter Center“. Целта на произведението е то да бъде призив към действие и промяна.

Джими Картър е роден през 1924 г. Той е 39-ият президент на САЩ, като мандатът му е от 1977 до 1981 г. През 1982 г. заедно със съпругата си основава „The Carter Center“ – неправителствена организация, посветена на подобряване на качеството на живот на хората по света. Картър получава Нобелова награда за мир през 2002 г. Публикувал е над 25 книги, сред които „An Hour Before Daylight“, „Palestine Peace not Apartheid“ и „Our Endangered Values“.

Свързани заглавия
Джими Картър: Трябва да гледаме живота на Христос

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …