Начало / България / „Полулош“ на Сали Грийн – новата Дж. К. Роулинг, излиза на български

„Полулош“ на Сали Грийн – новата Дж. К. Роулинг, излиза на български

„Полулош“ на Сали Грийн – новата Дж. К. Роулинг, излиза на български, съобщиха от издателство „Колибри”. До този момент дебютният роман на Грийн е преведен на 45 езика. Книгата ще бъде в книжарниците от 12 май.

Сали Грийн е на средна възраст, живее със семейството си в Северозападна Англия и следва стъпките на Дж. К. Роулинг. Така поне твърди критиката. Според британския „Гардиан“ доскорошната счетоводителка Сали Грийн е получила в аванс близо 1 милион лири стерлинги за трилогията си „Полуживот“, която стартира с романа „Полулош“ –  динамичен фентъзи трилър за бели и черни вещици, разпределени в два враждуващи помежду си лагера. Британската литературна агентка Клер Уилсън се влюбва необратимо в ръкописа, изпратен по пощата, за чиито права светкавично се преборват 36 чужди издатели.

Нещо повече, продуцентката на „Здрач“, Карън Розенфелд, моментално се възползва от възможностите за кинематографична адаптация на бестселъра. Световната премиера на първия том на „Полуживот“ вече се състоя – в началото на март 2014 г. романът беше публикуван във Великобритания и САЩ.

Макар да носи етикет „четиво за юноши“, „Полулош“ ще допадне както на почитателите на паранормални романси и ърбън фентъзи сюжети, така и на любителите на трилъри със свръхестествени елементи, независимо от пола и възрастта им. Това не е типичен тийн роман – Натан, главният герой, е юноша, но се държи като зрял човек (обстоятелствата го карат да узрее преждевременно) и, за разлика от Хари Потър, не е изцяло положителен персонаж. У него съжителстват и добро, и зло, които постоянно се борят за надмощие; той може да бъде не по-малко жесток и отмъстителен от другите вещици и когато обстоятелствата го налагат – да убива. Натан не е съвършен, нито е супергерой, но притежава волята да се бори, за да оцелее на всяка цена. Книгата не е лишена от психическо и физическо насилие над главния герой, което ще привлече интереса на читателите, харесали „Игрите на глада“. И макар че веднага се появиха асоциации и с други наложили се заглавия като „Хари Потър“, „Аз съм номер четири“ на Питакъс Лор и „Лявата ръка на бога“ на Пол Хофман, Сали Грийн безспорно притежава индивидуален стил, а историята, която разказва, е достатъчно оригинална, за да се дирят прилики и разлики с други произведения.

В момента авторката е ангажирана с редакцията на втория роман от поредицата „Полуживот“. Очаква се това да бъде литературният франчайз на 2014 г.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …