Начало / Автори / Кърт Вонегът към ученици: Напишете поема, не я показвайте, след това я хвърлете на боклука – това е наградата!

Кърт Вонегът към ученици: Напишете поема, не я показвайте, след това я хвърлете на боклука – това е наградата!

През 2006 г. ученици от „Xavier High School“ изпращат писмо до писателя Кърт Вонегът, в което го молят да посети тяхното училище. Задачата на класа е всеки да пише до любимия си писател. Вонегът е единственият, който отговаря. Макар да им казва, че няма да може да ги посети, писмото е достатъчно вдъхновяващо. То е публикувано в huffingtonpost.com. Ето го и него:

„Скъпо училище „Xavier High School“, г-жа Локууд и господата Пърин, МакФийли, Батън, Морие и Конгиста:
Благодаря за приятелските ви писма. Със сигурност знаете как да развеселите един старец (84) в годините на неговия залез. Вече не участвам в публични мероприятия, защото присъствието ми вече е съизмеримо с това на една игуана. Това, което ще ви кажа, няма да бъде трудно за разбиране.
Практикувайте всякакво изкуство – музика, пеене, танци, актьорско майсторство, рисуване, боядисване, скулптура, поезия, проза, есета, репортажи, независимо добре или зле, не за пари или слава, а заради опита, заради това, което ще станете, заради това, че ще духът ви ще израсне. Сериозно! Имам предвид да започнете веднага и да правите изкуство до края на живота си.
Нарисувайте една хубава и смешна картина на г-жа Локууд и й я дайте. Танцувайте у дома след училище, пейте под душа и т.н. Нарисувайте усмивка на картофеното пюре. Направете се на граф Дракула.
Ето задача за довечера и дано г-жа Локууд ви скъса, ако не я направите. Напишете поема от 6 реда. Може да бъде за каквото и да е, но да е римувана. Не се играе тенис без мрежа. Направете я колкото можете по-добра. Но не казвайте на никого какво правите. Не я рецитирайте на никого, приятелки, родители, дори на г-жа Локууд. ОК?
Разкъсайте листовете на мънички парченца и ги изхвърлете в отделни кофи за боклук. Тогава ще разберете, че вече сте щедро наградени за поемите ви. Ще се превърнали в нещо, ще се научили повече за това, което е у вас, а духът ви ще е израснал.
Бог да ви благослови всички!
Кърт Вонегът“

Книги от Вонегът тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …