Начало / България / Нова книга за Васил Левски и Стефан Стамболов е представена във Велико Търново

Нова книга за Васил Левски и Стефан Стамболов е представена във Велико Търново

„Нови факти за Васил Левски и Стефан Стамболов”  – новата книга на Николай Иванов, беше представена в изложбените зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново заедно с документална експозиция, посветена на 160 години от рождението на Стефан Стамболов, съобщи „Дарик“.

Писателят събира двамата национал-революционери в обща книга, тъй като непосредствено след обесването на Апостола, като негов заместник се явява за кратко време Атанас Узунов, а след това начело на организацията застава Стефан Стамболов.

„Ние трябва да приемем направеното от Стамболов като едно продължение на делото на Апостола”, коментира авторът на изданието.

По думите на писателя, първият основен акцент в книгата засяга критичните оценки на Стамболовите политически противници.

„Смятало се е, че Стамболов не е взимал пряко участие във военните действия. Малцина обаче знаят, че му е забранено участие във войската, като от Одеското настоятелство е изпратен списък с неблагонадежните на княз Черказки. Той посещава военните действия като кореспондент на московските и петербургските издания и работи тайно за руското военно контраразузнаване, покровителстван лично от граф Игнатиев. Документи доказват, че Стамболов е бил полезен със своята харизматичност и революционна обаятелност”, споделя Николай Иванов.

В книгата си Иванов напомня още, че Стамболов е този, който работи за създаването на Българската земска войска, без да има необходимите законови актове за това. Междувпрочем един от дезертьорите от 8- а опълченска дружина е бъдещият създател на социалистическата партия- Димитър Благоев, който изоставил оръжието си.

Стамболов е изиграл важна роля и когато Търново се залива от бежанска вълна от Тракия. Издава решение, с което задължава гражданите да вземат определен брой бежанци в своите домове. При отказ домакините е трябвало да заплатят по 45 гроша на бежанец.
Друг акцент в книгата на Николай Иванов е моментът, в който Стамболов  преминава Дунава след Априлското въстание, под обстрела на турските караули. Представен е и моментът, в който държавникът поставя въпрос да се изнесе от къщата на Любен Каравелов остатъка от документи, които са  част от архива на  Дякона.

Николай Иванов публикува и данни за намереното в Ловеч в къщата на поп Лукан през 1973 г. съкровище от 1364 златни монети. Смята, че това е много възможно да е част от изчезналата каса на комитета, заради която Левски влиза в града преди да бъде заловен. Парите са заровени по време на повторната атака на турската армия на Ловеч само на две педи под земята.
Книгата излиза със съдействието на Община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на региона за Европейска столица на културата. Голяма помощ на автора са оказали специалистите от Регионалния исторически музей.

Николай Иванов е роден във Велико Търново. Завършил е Великотърновския университет. Автор е на книгите „Георги Измирлиев”, „Литургия за непокорните”, „Георги Обретенов”, „Смъртта идва в петък”, „Апостолски времена”, Избраникът”, „Последните дни на Ст. Стамболов” и „Едно пътуване с Титаник”.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …