Начало / Свят / Нова биография разкрива отношението на Чърчил към ядреното оръжие

Нова биография разкрива отношението на Чърчил към ядреното оръжие

Нова биография на един от най-значимите политически лидери на ХХ век, Уинстън Чърчил, вече е на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Телеграф”. Творбата е озаглавена „Churchill’s Bomb: a Hidden History of Science, War and Politics” и е написана от Греъм Фармело – биограф и автор на научна литература. Произведението засяга решенията на Чърчил относно атомните бомби. Книгата е 576 страници и е издадена от „Basic Books”.

Няма много четива, посветени на отношението на Чърчил към ядрените технологии. Оказва се, че историята е могла да се развие по-различен начин, ако той е бил по-решителен относно атомните бомби. Фармело описва как през 20-те и 30-те години на миналия век, британските учени са сред най-напредналите в разработването на ядрено оръжие. Те са по-напред дори от своите американски колеги.

Въпреки че Уинстън Чърчил в качеството си на премиер няколкократно казва, че очаква скоро да започнат да се произвеждат атомни бомби, той е бавен в осъзнаването на стратегическото значение на тези оръжия за масово унищожение. Той поставя като ръководител на тези дейности във Великобритания своя приятел Фредерик Линдеман – физик, преподавател в „Оксфорд”, който обаче далеч не е най-компетентен в тази сфера и е с капризно и непостоянно мнение. По този начин са били пренебрегнати по-подготвените специалисти.

Впоследствие Чърчил отказва предложението на Франклин Рузвелт Обединеното кралство и САЩ да разработват заедно атомни бомби. Американците продължават напред и това им дава ключово предимство в началото на епохата на ядрени оръжия. След Втората световна война американският президент Хари Труман отказва да признае устните договорки между Чърчил и Рузвелт и оставя Великобритания без достъп до последните нововъведения в ядрените технологии. Чърчил осъзнава пагубния ефект на тези оръжия и е един от първите, който призовава те да бъдат унищожени и да не се използват дори при война.

Книги за Чърчил тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …