Начало / Свят / Германски писател превърна в легенда „Лада Нива”

Германски писател превърна в легенда „Лада Нива”

Германският писател Волфганг Херндорф (1965-2013) е направил литературен паметник  на автомобила „Лада Нива” в романа си „Чик”, съобщават руските медии. Те се позовават на  статия на журналиста Йорг Райхл, публикувана в „Suddeutsche Zeitung” .

Райхл описва ладата като не толкова красива, но елегантна, ъгловата, приличаща на кутия за обувки. Автомобилът е хит в съветския автоекспорт, произведен е за първи път през 1976 г. Оттогава неговият дизайн не е променян.

„Трудно е ди го представим днес, в ерата на истеричните промени, когато модерното остарява още на следващия ден”, пише германският журналист. Може би именно това безвремие е вдъхновило писателя Херндорф да превърне руския автомобил в литературен персонаж. „За съвременната германска литература това е безпрецедентно явление”, категоричен е Райхл.

Един от героите на романа, 14 -годишен имигрант от Русия с прякора Чик , по време на лятната ваканция краде синя „Лада Нива” . Заедно с германския си съученик пътуват безцелно из Източна Германия и преживяват много приключения.

„Когато желанието за свобода надделява, мощността на двигателя не играе никаква роля – пише Райхл. – „Лада Нива” има 68 конски сили и днес това е почти нищо, но все още ви позволява да „плувате” доста бързо в автомобилния поток. АвтоВАЗ обещава максимална скорост от 137 километра в час, но при 110 цялото тяло вибрира от турбината на двигателя. В Германия „Лада Нива” се продава в малки серии като „Лада Тайга” и благодарение на този трик моделът се радва на популярност. В противен случай европейската бюрокрация би „удушила” „Нива”-та с всякакви изисквания за защита на шофьорите и пешеходците. И тъй като въздушните възглавници са за страхливци, „Тайга” не се нуждае от тях, както не е необходим електронен контрол на стабилността и електрически прозорци. В купето – черна пластмаса, гумени постелки, тапицерията е прецакана от стърчащи винтове, които могат да ти извадят очите. Всичко в „Нива”-та” изглежда така, че всеки руски ковач, от което и да е село, може да го поправи със своя сърп и чук . Но тук се крие безкрайният талант на „Нива”-та  – да преодолява всякакви водни препятствия и дупки. Легендата 4Х4 не се бои от пътищата на Изтока”, отбелязва журналистът.

Херндорф беше сред номинираните в категорията „Белетристика“ на Лайпцигския панаир на книгата. Критиката определя книгата като съвременен вариант на приключенията на Том Сойер и Хък Фин. Главните й герои Майк и Чик – берлински младежи от източните квартали, предприемат пътешествие с открадната „Лада” из „дивия Изток“ на Германия. За „Чик” Волфганг Херндорф  получи литературната награда „Клеменс Брентано“, която се дава от общината в Хайделберг.

Волфганг Херндорф е роден в Хамбург и освен писател е бил илюстратор в сатиричния вестник „Титаник“. Прописал е проза през 2002 г. През август 2013 г. той почина в Берлин, където е и погребан.

Свързани заглавия

Почина писателят Волфганг Херндорф
Волфганг Херндорф взе литературната награда на Хайделберг
Читателите номинираха Волфганг Херндорф за наградата за белетристика на Лайпцигския панаир

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …