Начало / Свят / Германски писател превърна в легенда „Лада Нива”

Германски писател превърна в легенда „Лада Нива”

Германският писател Волфганг Херндорф (1965-2013) е направил литературен паметник  на автомобила „Лада Нива” в романа си „Чик”, съобщават руските медии. Те се позовават на  статия на журналиста Йорг Райхл, публикувана в „Suddeutsche Zeitung” .

Райхл описва ладата като не толкова красива, но елегантна, ъгловата, приличаща на кутия за обувки. Автомобилът е хит в съветския автоекспорт, произведен е за първи път през 1976 г. Оттогава неговият дизайн не е променян.

„Трудно е ди го представим днес, в ерата на истеричните промени, когато модерното остарява още на следващия ден”, пише германският журналист. Може би именно това безвремие е вдъхновило писателя Херндорф да превърне руския автомобил в литературен персонаж. „За съвременната германска литература това е безпрецедентно явление”, категоричен е Райхл.

Един от героите на романа, 14 -годишен имигрант от Русия с прякора Чик , по време на лятната ваканция краде синя „Лада Нива” . Заедно с германския си съученик пътуват безцелно из Източна Германия и преживяват много приключения.

„Когато желанието за свобода надделява, мощността на двигателя не играе никаква роля – пише Райхл. – „Лада Нива” има 68 конски сили и днес това е почти нищо, но все още ви позволява да „плувате” доста бързо в автомобилния поток. АвтоВАЗ обещава максимална скорост от 137 километра в час, но при 110 цялото тяло вибрира от турбината на двигателя. В Германия „Лада Нива” се продава в малки серии като „Лада Тайга” и благодарение на този трик моделът се радва на популярност. В противен случай европейската бюрокрация би „удушила” „Нива”-та с всякакви изисквания за защита на шофьорите и пешеходците. И тъй като въздушните възглавници са за страхливци, „Тайга” не се нуждае от тях, както не е необходим електронен контрол на стабилността и електрически прозорци. В купето – черна пластмаса, гумени постелки, тапицерията е прецакана от стърчащи винтове, които могат да ти извадят очите. Всичко в „Нива”-та” изглежда така, че всеки руски ковач, от което и да е село, може да го поправи със своя сърп и чук . Но тук се крие безкрайният талант на „Нива”-та  – да преодолява всякакви водни препятствия и дупки. Легендата 4Х4 не се бои от пътищата на Изтока”, отбелязва журналистът.

Херндорф беше сред номинираните в категорията „Белетристика“ на Лайпцигския панаир на книгата. Критиката определя книгата като съвременен вариант на приключенията на Том Сойер и Хък Фин. Главните й герои Майк и Чик – берлински младежи от източните квартали, предприемат пътешествие с открадната „Лада” из „дивия Изток“ на Германия. За „Чик” Волфганг Херндорф  получи литературната награда „Клеменс Брентано“, която се дава от общината в Хайделберг.

Волфганг Херндорф е роден в Хамбург и освен писател е бил илюстратор в сатиричния вестник „Титаник“. Прописал е проза през 2002 г. През август 2013 г. той почина в Берлин, където е и погребан.

Свързани заглавия

Почина писателят Волфганг Херндорф
Волфганг Херндорф взе литературната награда на Хайделберг
Читателите номинираха Волфганг Херндорф за наградата за белетристика на Лайпцигския панаир

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …