Начало / Автори / 19 любопитни факта за сър Артър Конан Дойл

19 любопитни факта за сър Артър Конан Дойл

Сър Артър Конан Дойл е един от най-важните писатели на ХХ век. Той създава вечния персонаж детектив Шерлок Холмс. Представяме ви 19 любопитни факта за Дойл, публикувани в британският „Телеграф”.

1. Сър Артър Конан Дойл е един от първите автомобилисти във Великобритания. През 1911 г. участва в „Prince Henry Tour” – надпревара между британски и германски коли. Инициативата е организирана от принц Хенри Пруски. Дойл си купува кола още преди да се научи да шофира.

2. Конан не единственото му презиме. Цялото му име е Артър Игнейшъс Конан Дойл.

3. Не е „сър” заради Шерлок Холмс. Дойл не е посветен в рицарство заради вечните си детективски романи, а заради нехудожествени памфлети по повод Бурските войни в края на ХІХ и началото на ХХ век.

4. Бил е от един и същи отбор по крикет с Джеймс Матю Бари – създателя на Питър Пан.

5. Дойл е бил приятел и с Брам Стокър и Робърт Луис Стивънсън. Вероятно са дискутирали „Дракула” и „Островът на съкровищата”.

6. Помогнал е за популяризирането на ските. Не само обичал футбола и крикета, но популяризира и зимните спортове. Дойл се научава да кара ски в швейцарския курорт Давос. След което е първият англичанин, документирал вълнението на пистата. Вярно предсказва, че всяка зима хиляди британци ще се насочат към Швейцария за ски сезона.

7. Играл е футбол като вратар. С кодовото име А. К. Смит пази на вратата на аматьорския „Portsmouth Association Football Club”, предшественик на съвременния „Портсмут”.

8. Кандидатирал се е за парламента два пъти. И двата пъти в Шотландия. Макар да получава доста гласове, не е избиран.

9. Дойл е бил прекалено дебел, за да се бие. Наднорменото му тегло не му позволява да участва в Бурските войни. Затова е избран за доктор на кораб и отплава за Африка.

10. Дойл е бил офтамалог. Дори започва да практикува. Според автобиографията му, нито един пациент не го посещава, което му дава възможност да прекара времето си в писане.

11. Вярвал е във феи. Дойл е спорил с всеки, който му е противоречал по този въпрос.

12. Вярвал и в медиуми, което му коства приятелството с Хари Худини.

13. Той убива Шерлок. Холмс е „убит” през 1893 г. и съживен 10 години по-късно, заради натиск от страна на читателите. Дойл обяснява, че е „убил” персонажа си, защото наистина му писнало от него.

14. Има един и същ рожден ден с Вагнер. Дойл и Рихард Вагнер са родени на 22 май. Тогава са родени още актьорът Лорънс Оливър, певецът Мориси, моделът Наоми Кембъл и тенисистът Новак Джокович.

15. Дойл се скарал с Джордж Бърнард Шоу заради „Титаник”. Двамата дори имали публичен дебат, в който писателят изразил недоволството си заради негативните коментари на драматурга по повод героизма на някои от пасажерите на кораба.

16. В Швейцария има площад, носещ името му. Той се намира в града Меринген. Там се развива действието в разказа за Шерлок Холмс „The Adventure of the Final Problem”.

17. Не само е писал мистерии, но и разплел няколко. Доказателство, открито от Артър Конан Дойл, помага за разрешаването на случая с убийството на 82-годишна жена в Глазгоу.

18. Умира, докато държи цвете. Дойл умира на 7 юли 1930 г., докато подрязва цветя в градината си. Последните му думи, които казва на съпругата си, са: „Ти си прекрасна”.

19. Организиран е сеанс за неговото съживяване. Провежда се в легендарната зала „Роял Албърт Хол”. Присъстват хиляди, включително жена му и децата му. Специално за него е запазено място. Макар да не се появява, много хора твърдят, че са усетили неговото присъствие.

Свързани заглавия
Артър Конан Дойл и Астрид Линдгрен са променили закони с будната си гражданска съвест
Шерлок Холмс вече е в публичния домейн
Какво са имали Конан Дойл и Агата Кристи против секса
125 години Шерлок Холмс
Артър Конан Дойл преди Шерлок Холмс
Днес е рожденият ден на Артър Конан Дойл
Спасителна акция за първата къща на Конан Дойл

Книги от Артър Конан Дойл тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …