Начало / Свят / Руски неонацисти гориха украински книги в Крим

Руски неонацисти гориха украински книги в Крим

Централното събитие по време на  неонацистки марш, организиран по повод годишнина от рождението на Степан Бандера, е било горене на  клада на книги, свързани с украинската литература и история, съобщи „Новости литературы. Сред изгорените книги са били и творби на Ярослав Хашек, въпреки че той има косвено отношение към историята на Украйна, както и учебници по физика.

Маршът и наказателна акция са проведени от руската общност в Крим (Русская община Крыма  е организация, разполагаща с 26 административни единици в Автономната република Крим). Те са поддръжници на Путин и се борят за възстановяване на руския блок и господство на руския език и култура.
Украинската полиция не е реагирала на акцията. Редакцията на руския сайт „Новости литературы” се надява, че властите ще намерят сили да реагират на подобни вандалски прояви занапред.

Степан Бандера (1909-1959) е украински политически деец, идеолог на украинското национално освободително движение. Считан е за символ на украинската свобода. Убит е от КГБ по същия начин, по който е ликвидиран българския писател Георги Марков.

На 15 октомври 1959 г. до входа на дома му на улица „Крайтмайр” № 7 в Мюнхен в по обяд е намерен още живия Степан Бандера. Медицинската експертиза установява, че причината за смъртта е отрова. Богдан Сташински стреля в лицето на Бандера от специален пистолет с разтвор от калиев цианид. Две години по-късно, на 17 ноември 1961 г., германският съд обявява, че убиецът на Степан Бандера е Богдан Сташински по заповед на Шелепин и главният шеф на СССР Хрущов.

Фоторепортаж от събитието тук

Свързани заглавия
Хайнрих Хайне: Където започват с горене на книги, завършват с изгаряне на хора
Има по-лоши престъпления от горенето на книги. Едно от тях е да не се четат
80 години от изгарянето на книги в нацистка Германия
Училища получиха безплатно книги, горени от Хитлер
Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …