Начало / Автори / Нелсън Мандела: Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът

Нелсън Мандела: Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът

Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст. Новината беше съобщена от президента на ЮАР, Джейкъб Зума, и отразена от световните агенции. Мандела беше символ на мирната съпротива. Той е носител на Нобелова награда за мир за 1993 г. и е първия чернокож президент на Южна Африка. Получавал е множество почести и отличия, включително българския орден „Стара планина“. Мандела е автор на книги като „Favorite African Folktales“, „Nelson Mandela: In His Own Words“, автобиографията му „Long Walk to Freedom: The Autobiography of Nelson Mandela“, преведената на български „Разговори със себе си“ и др. Представяме ви цитати от Мандела, публикувани в dnevnik.bg, Франс прес и brainyquote.com.

„Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът“.

„Добър ум и добро сърце винаги са страхотна комбинация“.

„Научих, че куражът не е липса на страх, а триумф над него. Смелият човек не е този, който не изпитва страх, а който побеждава този страх“.

„След като изкачи висок хълм, човек вижда, че има още много високи хълмове, които да бъдат изкачени“.

„Трябва да използваме времето мъдро и да осъзнаем, че винаги е подходящ момент да постъпим правилно“.

„Не би могло да има по-истинско проявление на духа на едно общество от начина, по който то се отнася с децата си“.
„Нека управлява свободата. Тя е най-голямото постижение на човечеството“.

„Парите няма да създадат успех, но свободата да ги печелиш ще го направи“.

„Не можем да си позволим да се избиваме един друг“.

„Няма такова нещо като частична свобода“.

„Всеки човек или институция, която се опитва да ме вземе от моето достойнство, ще изгуби“.

„Мъдро е да убедиш хората да направят нещо и после да ги накараш да си мислят, че е било тяхна идея“.

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани“.

„Дай на детето любов, смях и мир, а не СПИН“.

„Да лишиш хората от техните права означава да оспориш тяхната принадлежност към човечеството“.

„Никаква сила на земята не може да спре потиснатите хора, решени да спечелят свободата си“.

„Борил съм се срещу бялата доминация, борил съм се срещу черната доминация. Пазил съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички хора живеят заедно в хармония и с равни възможности. Надявам се този идеал да се запази във времето и да бъде постигнат. Но ако е необходимо, това е идеал, за който съм готов да умра“ – по време на процеса за държавна измяна „Ривония“ от април 1964 г., когато е заплашен от смъртна присъда.

„Стоя тук пред вас не като пророк, а като скромен слуга на вас, на народа“.

„Никога, никога, никога тази красива страна не трябва да преживява отново потискането на едни хора от други и да изпитва унижението да бъде черната овца на света. Нека свободата се възцари“.

„Наградата е почит към всички южноафриканци и особено за тези, които водиха тази борба. Приемам я от тяхно име“ – при получаването на Нобеловата награда за мир през декември 1994 г.

„Късно в живота цъфтя като цвете заради любовта и подкрепата, която тя ми даде“ – на сватбата си с Граса Мишел през юли 1998 г. на 80-годишна възраст.

„Оттеглям се с ясно съзнание, чувствайки, че съм изпълнил скромно задължението си към народа и страната ми“ – при оттеглянето си като президент през май 1999 г.

„Моите ръководители винаги казват, че съм имал 27 години в затвора да безделнича. Сега е време да наваксам.

„Един проблем, който дълбоко ме тревожеше в затвора, беше фалшивият имидж, който без да искам създадох за външния свят, да ме смятат за светец“ – в последната си книга от 2010 г. „Разговори със себе си“.

„Смъртната заплаха не ме е карала да играя ролята на мъченик. Бях готов за това, ако се наложеше. Но винаги се проявяваше силното желание за живот“ – за риска от екзекуция в „Разговори със себе си“.

„Ние искаме нерасово общество…Борим се за общество, в което хората ще престанат да мислят в цветове…Важна е не расата, важни са идеите“ – пасаж от книгата.

„Трябва да се вдъхновяваме от собствените си преживявания и действия. В един циничен свят започнахме да се вдъхновяваме от мнозина“.

„СПИН-ът е голям проблем, който трябва да бъде решен от целия свят. За справянето с него се изискват ресурси далеч отвън капацитета на един континент. Нито една страна няма капацитетът да се справи сама с него“ – в книгата си „Разговори със себе си“.

 

„Разговори със себе си“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …