Начало / Любопитно / 9 обичани книги, които за малко да не излязат

9 обичани книги, които за малко да не излязат

За да бъде публикувана една книга, когато историята  в нея е нестандартна, а авторът – неизвестен, е трудно. Без рисковите решения на някои писатели и смелостта на някои издатели, щяхме да останем без любими персонажи и четива. Сайтът huffingtonpost.com ни представя 9 много известни книги, които за малко да не излязат.

„Хари Потър и философският камък” от Дж. К. Роулинг. Роулинг твърди, че в началото е преписвала на ръка копия от книгата, защото не можела да си позволи печатница. Творбата получава много откази, като мотивът е, че е прекалено дълга, за да се хареса на деца.

„Фермата на животните” от Джордж Оруел. Оруел бил вече утвърден автор, когато написал тази политическа алегория. Т. С. Елиът обаче, който ръководел издателството „Faber and Faber” по онова време, се притеснил, че повестта е прекалено критична към Сталин. Американските издатели пък не смятали, че на пазара има достатъчно търсене на…истории за животни.

„And to Think That I Saw It on Mulberry Street” от Доктор Сюс. Това е първата книга от многото на обичания детски автор. Той получил 27 отказа от издатели, преди най-накрая да бъде публикувана историята му за деца.

„Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий. Лий не била доволна от своя ръкопис. В изблик на яд изхвърлила страниците от прозореца. Или поне такъв е слухът. Нейният агент, препоръчан й от Труман Капоти, я убеждава да ги събере.

„Сговор на глупци” от Джон Кенеди Тул. Историята на Тул е трагична. Много издатели му отказали. Той бил съкрушен и се самоубил. Неговата майка изпратила ръкописа на максимален брой издателства. Най-накрая той бил прочетен от писател, който бил съгражданин на сина й – Пърси Уокър. С негова подкрепа романът излиза, а Тул получава „Пулицър” посмъртно.

„Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” от Робърт Пърсиг. Пърсиг също получил много откази, но бил упорит. Неговата книга била отхвърлена 121 пъти, преди да бъде публикувана.

„A Wrinkle in Time” от Маделин Л`Енгъл.
Подобно на случая при Сюс, първата книга на Л`Енгъл била отхвърлена, защото била „прекалено различна”. За щастие Джон Фарар от „Farrar, Straus & Giroux” успява да я оцени. Произведението се превръща в класика в научната фантастика.

„Кери” от Стивън Кинг.
Самият Кинг не вярвал в успеха на своя роман. Той е негов четвърти, но първи публикуван. Авторът коментира: „Кой би искал да прочете книга за злощастно момиче с менструални проблеми? Не мога да повярвам, че я написах аз”.

„Дневникът на Ане Франк” от Ане Франк. Трудности от различно естество трябва да преодолее този ръкопис, за да излезе. Бащата в семейството, което се крие от нацистите в Амстердам, е единственият оцелял след Холокоста. Той иска да промени и редактира някои части от историята. В крайна сметка обаче дава пълните права на заинтересовани издатели за публикуването на затрогваща история.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …