Начало / Свят / П. Д. Джеймс твърди, че е разкрила мистериозно убийство от 1931 г.

П. Д. Джеймс твърди, че е разкрила мистериозно убийство от 1931 г.

Писателката П. Д. Джеймс твърди, че е разкрила мистериозно убийство от 1931 г., съобщи „Гардиън”. Убийството на Джулия Уолас в Ливърпул е една от най-големите криминални мистерии на ХХ век, която „няма равна на себе си”, по думите на Реймънд Чандлър. В статия за „Sunday Times magazine” Джеймс казва, че знае кой е убиецът.

Тя прави паралел към този случай в книгите си „The Skull Beneath the Skin” (1982 г.) и „The Murder Room” (2003 г.). Съпругът на Уолас – Уилям (застрахователен агент) е обвинен, но апелативен съдия го оправдава, след като не намира доказателства за безспорната му вина.

Разгадаването на случая се усложнява, след като става ясно за телефонно обаждане, получено в клуба по шах на Уилям в нощта преди убийството. Мъж с фалшивото име РМ Куалтроу оставя съобщение за него, като го кани на адреса „Менлов Гардънс Ийст” № 25 следващата нощ. В нощта на убийството Уолас отива да търси адреса, очаквайки нещо, свързано с работата му, но разбира, че той не съществува. След като се връща, намира тялото на съпругата си безжизнено. Поне така твърди той тогава.

П. Д. Джеймс е на мнение, че съпругът е бил виновен. Именно това обаждане става алибито на Уолас. Така и не става ясно кой го е направил. Според прокуратурата Уолас сам е инсинирал обаждането, за да си осигури алиби. Джеймс обаче смята, че позвъняването е дело на 22-годишния хулиган Ричард Пари, който изпратил Уолас за зелен хайвер, защото загубил работата си заради него. Пари не си признал, за да не привлече подозрения към себе си, тъй като и той бил сред заподозрените. Тогавашният съд не успява да намери рационално обяснение, затова как така Уолас е решил да убие жена си същата нощ, в която получава анонимната фалшива покана.

Това не е първият случай, в който писателка смята, че е разкрила криминална мистерия. През 2002 г. Патриша Корнуел заяви, че е 100% сигурна, че художникът Уолтър Сикърт е Джак Изкормвача. Тя базира теорията си на писмо с воден знак. Корнуел изхарчва над 2 милиона паунда, купувайки материали от Сикърт, за собственото си разследване. И нейната теория обаче така и не е призната.

П.Д. Джеймс е криминална писателка, родена през 1920 г. Тя членува в Камарата на лордовете. Известни са детективските й романи с главен герой полицая и поет Адам Далглиш. Българският читател я познава от романа „Убийство в Дорсет”.

„Убийство в Дорсет” тук

Книги от Патриша Корнуел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …