Начало / Интервюта / Д-р Уилям Дейвис: Пшеницата е опиат за слабите

Д-р Уилям Дейвис: Пшеницата е опиат за слабите

 

 

 

Д-р Уилям Дейвис е специалист по превантивна кардиология, който с уникалния си подход за пълно изключване на пшеницата и глутеновите храни обещава не само превенция, а възстановяване след сърдечни заболявания. Той е директор на Track Your Plaque, програма за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, и редовно пише за здравни издания и форуми.  Живее в Уисконсин, САЩ. На българския книжен пазар излезе книгата му „Пшеницата – маскираният убиец”. По този повод ви представяме интервюто, което Дейвис даде за wellnessmama.com.
––––––––––

Как стигаме до заключението, че пшеницата е вредна в съвременната й форма?
–    Научих за какво става въпрос след като накарах мои пациенти да я махнат от своя режим на хранене. Направих го, защото 80% от хората, с които се занимавам, са диабетици или всеки миг ще се превърнат в такива, с утроен шанс за проблеми със сърцето. Приложих нещо много просто. Като знам, че две филии пълнозърнест хляб вдигат кръвната захар повече, колкото 6 чаени лъжици трапезна захар, аз ги накарах да спрат да консумират хлебни изделия. След 3-6 месеца нивото на кръвната им захар беше толкова по-ниско, че дори диабетиците изглеждаха като недиабетици. Хората ми казваха още – загубили килограми, чувствали се по-енергични, спали по-добре. Дори някои астматици усетили подобрение в своята астма. В началото си мислех, че всичко е съвпадение, но не можех да избягам от фактите. Това не е да се избягва глутен, това е избягване на пшенични продукти въобще. Почти няма хора, които да не се изпитали поне малко подобрение в качеството на живот, след като са предприели тази стъпка. Препоръчвам това вече на всичките си пациенти, независимо от конкретното им състояние.

Как консумацията на пшеница е свързана със сърцето?
–    Консумацията на пшеница води до проблеми със сърцето. Не толкова холестерола, не наситените мазнини. Техните вреди бледнеят пред тези на пшеницата, тя е убиец № 1 на американците. Общността следвала сляпо логиката, без да се разсъждава. Например, ако заменим бялото брашно, което е вредно, с пълнозърнест състав, който е по-добър от брашното, то следва, че трябва да консумираме много пълнозърнести храни. Друг пример – филтрираните цигари са по-добри от нефилтрираните. Това не означава, че трябва да пушим много филтрирани, нали? Решението е да елиминираме вредния навик. Същото е и с пшеничните храни. Пшеницата съдържа въглехидрат със съставката LDL, която е най-честата причина за проблеми със сърцето на американското население. Освен това, тя увеличава апетита и води до затлъстяване. Ако елиминирате пшеницата от диетата си, ще последва по-ниска кръвна захар и по-ниско кръвно налягане.

На какво друго вреди пшеницата?
–    По-кратък би бил списъкът на нещата, на които не вреди. Стомашно-чревния такт е засегнат. Ако няма пшеница, ще се намалят газовете, диария и спазмите на стомаха. Хора с такива проблеми трябва много да внимават с консумацията на пшеница. Хора с мозъчни проблеми трябва да избягват пшеницата. Негативите за тях започват от депресия и стигат до деменция. Болките в ставите са често признак на прекалена консумация на пшеница. Често хора, страдащи от болки в гърба, китките и кръста виждат подобрение, след като я отстранят от начина си на хранене. За кожата също е по-добре да не се яде пшеница. От глава до пети, всичко се подобрява без пшеница.

Кои са най-важните неща, които трябва да разберем, що се отнася до консумацията на пшеница?
–    Пшеницата увеличава апетита. Тези, които я консумират, могат да очакват наднормено тегло, защото неминуемо приемат повече калории. Не случайно пшеницата е основна градивна единица в продуктите на веригите за бързо хранене. Повече ядене – повече продажби. Начинът, по който пшеницата стимулира апетита, е подобен на ефекта, който морфина оказва на наркомана. Това е заради съдържанието на екзорфин. Докато има пшеница в режима ви, няма да имате контрол над апетита си. Така ще прекалите с нея. А именно прекалената консумация ще доведе до всички проблеми, изброени по-горе.

Ако човек реши да спре да консумира пшеница, към какъв начин на хранене трябва да се обърне?
–    Първо, трябва да се стремим към непреработени храни, колкото се може повече. Това означава месо, риба, сурови ядки, зеленчуци, яйца (заеднос жълтъците!), сирене, зехтин, кокосово масло и т.н. За тези, на които им липсват тестените вкусотии, съм предложил доста рецепти в книгите си, които са без пшеница, с ниски въглехидрати и са абсолютно безвредни. Сред тях са варианти на шоколадови бисквити и чийзкейк. Те ще задоволят нуждите на всеки чревоугодник. Силно съветвам хората да избягват комерсиалните продукти с етикет „без глутен”. Често те слагат царевична, оризна или картофена скорбяла. Тези продукти вдигат кръвната захар повече и от пшеницата. Не само това, но и предразполагат към напълняване. Това не са здравословни заместители на пшеницата.

Последно – направете заключителна реч, в която да става ясно защо да избягваме пшеница.
–    Разбира се. Американската публика трябва да разбере, че това е Троянски кон, който веригите за бързо хранене използват срещу нея от много време. Пшеницата е опиат за слабите. Повече пшеница – повече ядене – повече въглехидрати. Различни институции ни облъчват с твърдения, че пълнозърнестите храни са по-добри за нас и трябва да ядем много от тях. Яденето на много такива храни води до редица проблеми. Обвиняват нас, американците, за епидемията от диабет и затлъстяване. Наричат ни лакоми и мързеливи. Не го вярвам. Мисля, че повечето американци се стремят да водят здравословен живот. Не трябва да обвиняват хората, а корумпираните организации, които ги лъжат от десетилетия.

Свързани заглавия
Бестселърът „Пшеницата – маскираният убиец” излезе на български

„Пшеницата – маскираният убиец” тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...