Начало / Интервюта / Д-р Уилям Дейвис: Пшеницата е опиат за слабите

Д-р Уилям Дейвис: Пшеницата е опиат за слабите

 

 

 

Д-р Уилям Дейвис е специалист по превантивна кардиология, който с уникалния си подход за пълно изключване на пшеницата и глутеновите храни обещава не само превенция, а възстановяване след сърдечни заболявания. Той е директор на Track Your Plaque, програма за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, и редовно пише за здравни издания и форуми.  Живее в Уисконсин, САЩ. На българския книжен пазар излезе книгата му „Пшеницата – маскираният убиец”. По този повод ви представяме интервюто, което Дейвис даде за wellnessmama.com.
––––––––––

Как стигаме до заключението, че пшеницата е вредна в съвременната й форма?
–    Научих за какво става въпрос след като накарах мои пациенти да я махнат от своя режим на хранене. Направих го, защото 80% от хората, с които се занимавам, са диабетици или всеки миг ще се превърнат в такива, с утроен шанс за проблеми със сърцето. Приложих нещо много просто. Като знам, че две филии пълнозърнест хляб вдигат кръвната захар повече, колкото 6 чаени лъжици трапезна захар, аз ги накарах да спрат да консумират хлебни изделия. След 3-6 месеца нивото на кръвната им захар беше толкова по-ниско, че дори диабетиците изглеждаха като недиабетици. Хората ми казваха още – загубили килограми, чувствали се по-енергични, спали по-добре. Дори някои астматици усетили подобрение в своята астма. В началото си мислех, че всичко е съвпадение, но не можех да избягам от фактите. Това не е да се избягва глутен, това е избягване на пшенични продукти въобще. Почти няма хора, които да не се изпитали поне малко подобрение в качеството на живот, след като са предприели тази стъпка. Препоръчвам това вече на всичките си пациенти, независимо от конкретното им състояние.

Как консумацията на пшеница е свързана със сърцето?
–    Консумацията на пшеница води до проблеми със сърцето. Не толкова холестерола, не наситените мазнини. Техните вреди бледнеят пред тези на пшеницата, тя е убиец № 1 на американците. Общността следвала сляпо логиката, без да се разсъждава. Например, ако заменим бялото брашно, което е вредно, с пълнозърнест състав, който е по-добър от брашното, то следва, че трябва да консумираме много пълнозърнести храни. Друг пример – филтрираните цигари са по-добри от нефилтрираните. Това не означава, че трябва да пушим много филтрирани, нали? Решението е да елиминираме вредния навик. Същото е и с пшеничните храни. Пшеницата съдържа въглехидрат със съставката LDL, която е най-честата причина за проблеми със сърцето на американското население. Освен това, тя увеличава апетита и води до затлъстяване. Ако елиминирате пшеницата от диетата си, ще последва по-ниска кръвна захар и по-ниско кръвно налягане.

На какво друго вреди пшеницата?
–    По-кратък би бил списъкът на нещата, на които не вреди. Стомашно-чревния такт е засегнат. Ако няма пшеница, ще се намалят газовете, диария и спазмите на стомаха. Хора с такива проблеми трябва много да внимават с консумацията на пшеница. Хора с мозъчни проблеми трябва да избягват пшеницата. Негативите за тях започват от депресия и стигат до деменция. Болките в ставите са често признак на прекалена консумация на пшеница. Често хора, страдащи от болки в гърба, китките и кръста виждат подобрение, след като я отстранят от начина си на хранене. За кожата също е по-добре да не се яде пшеница. От глава до пети, всичко се подобрява без пшеница.

Кои са най-важните неща, които трябва да разберем, що се отнася до консумацията на пшеница?
–    Пшеницата увеличава апетита. Тези, които я консумират, могат да очакват наднормено тегло, защото неминуемо приемат повече калории. Не случайно пшеницата е основна градивна единица в продуктите на веригите за бързо хранене. Повече ядене – повече продажби. Начинът, по който пшеницата стимулира апетита, е подобен на ефекта, който морфина оказва на наркомана. Това е заради съдържанието на екзорфин. Докато има пшеница в режима ви, няма да имате контрол над апетита си. Така ще прекалите с нея. А именно прекалената консумация ще доведе до всички проблеми, изброени по-горе.

Ако човек реши да спре да консумира пшеница, към какъв начин на хранене трябва да се обърне?
–    Първо, трябва да се стремим към непреработени храни, колкото се може повече. Това означава месо, риба, сурови ядки, зеленчуци, яйца (заеднос жълтъците!), сирене, зехтин, кокосово масло и т.н. За тези, на които им липсват тестените вкусотии, съм предложил доста рецепти в книгите си, които са без пшеница, с ниски въглехидрати и са абсолютно безвредни. Сред тях са варианти на шоколадови бисквити и чийзкейк. Те ще задоволят нуждите на всеки чревоугодник. Силно съветвам хората да избягват комерсиалните продукти с етикет „без глутен”. Често те слагат царевична, оризна или картофена скорбяла. Тези продукти вдигат кръвната захар повече и от пшеницата. Не само това, но и предразполагат към напълняване. Това не са здравословни заместители на пшеницата.

Последно – направете заключителна реч, в която да става ясно защо да избягваме пшеница.
–    Разбира се. Американската публика трябва да разбере, че това е Троянски кон, който веригите за бързо хранене използват срещу нея от много време. Пшеницата е опиат за слабите. Повече пшеница – повече ядене – повече въглехидрати. Различни институции ни облъчват с твърдения, че пълнозърнестите храни са по-добри за нас и трябва да ядем много от тях. Яденето на много такива храни води до редица проблеми. Обвиняват нас, американците, за епидемията от диабет и затлъстяване. Наричат ни лакоми и мързеливи. Не го вярвам. Мисля, че повечето американци се стремят да водят здравословен живот. Не трябва да обвиняват хората, а корумпираните организации, които ги лъжат от десетилетия.

Свързани заглавия
Бестселърът „Пшеницата – маскираният убиец” излезе на български

„Пшеницата – маскираният убиец” тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …